Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Több száz magyar kártyaszámát ellopták

2005.06.20. 15:00
Az OTP ma tudta meg két nemzetközi kártyatársaságtól, hogy mintegy háromszáz ügyfelének kártyaszáma amerikai hekkerek kezébe került. A Mastercard hazai képviselete még hétfőn délelőtt is azt állította, nem volt magyar károsultja a támadásnak. Az amerikai hacker-támadás érintettjei között több magyar bank ügyfelei is megtalálhatók, bár olyan bank is akad, amelynek egyetlen ügyfelét sem érintette az eset.

A CIB Banknál kétszámjegyű a hacker-támadás által érintett ügyfeleknek a száma, ami marginális a közel 300 ezer kibocsátott kártyához képest - mondta az MTI-nek a bank szóvivője. A hitelintézet megkezdte az érintett ügyfelek tájékoztatását és folyamatban van a kártyák díjmentes tiltása és cseréje is.

A K and H Banknál néhány MasterCard márkájú kártya adatai kerültek illetéktelen kezekbe, s már minden érintett ügyfelet sikerült tájékoztatni a kártyaletiltás szükségességéről. Mint a bank illetékese elmondta, a hacker-támadás miatt a félmillió feletti bankkártyás ügyfélkörből senkit nem ért kár.

Az Inter-Európa Bank esetében négy ügyfél érintett, számláikat zárolták, kár nem érte őket. A bank kliensei szerencsére az internetes fizetéseknél egyszer használatos kártyaszámot használnak, így ezekkel nem lehet visszaélni - mondta a bank szóvivője.

A Budapest Bank által kibocsátott bankkártyák közül egy sem érintett, az Erste Bank Hungary pedig eddig nem kapott értesítést arról, hogy az általa kibocsátott kártyák adatait megszerezték volna.

Fokozottan figyelik a tranzakciókat

Kétszáz OTP-ügyfél Mastercardja és további száz Visa-bankkártyája is áldozatául esett a múlt pénteken bejelentett amerikai hackertámadásnak, jelentette be az OTP. Ez azért különös, mert hétfő délelőtt Dunavölgyi Mária, a MasterCard Europe Közép-Kelet-Európai Régió déli országaiért felelős igazgatója azt nyilatkozta a MTI-nek, hogy "a rendszerfeltörésben érintett tagbankokat múlt pénteken riadóztatták, a magyarországi bankok közül azonban egyetlen egy sem kapott ilyen jelzést".

Az OTP Bank úgy tudja, hogy az ellopott kártyaszámokat eddig nem használták a tolvajok, de a biztonság kedvéért a kártyák használatát azonnal letiltotta, és felvette a kapcsoltot tulajdonosaikkal. A bank ingyen lecseréli a plasztiklapokat, és fokozottan figyeli a tranzakciókat.

Bár a pénteki bejelentés - miszerint negyvenmillió hitelkártya-tulajdonos adatai kerültek veszélybe - a MasterCardtól származott, nem ennek a cégnek a rendszerét törték fel, hanem a tranzakciós adatok kezelésével megbízott arizonai CardSystems Solutions-ét. Az ilyen szolgáltató cégek rendszerét akkor veszik igénybe a bankok, ha a megítélésük szerint nem érné meg egy teljes kártyaelfogadó-elszámoló rendszer kiépítése, írta az MTI.

Összesen hatvannyolcezret nyúltak le

A CardSystem Solutions rendszere több mint negyvenmillió kártytulajdonos adatát tárolja, de az eddigi információk szerint a hackerek csupán 68 ezer hitelkártya számát és lejárati idejét, illetve az ahhoz tartozó neveket és számlaszámokat szerezték meg, az érintett személyek lakcíméhez és társadalombiztosítási számához azonban nem férhettek hozzá. A behatolók a rendszer hiányosságait használták ki, és valószínűleg egy vírusszerű programocskát is lefuttattak a rendszeren. Az adatlopás egyébként még májusban történt, és a CardSystem azóta megerősítette a rendszer védelmét.