Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Játékkonzolra támadt egy trójai

2005.10.07. 11:00
Már a játékosok sincsenek biztonságban: egy illegális szoftverfrissítő csomagban megbúvó kártékony kód teljesen tönkreteszi a PlayStation Portable játékgépet, és a tulajdonos még a garanciát elveszti.

Sokan keresik az interneten PlayStation Portable alapszoftverének a régebbi változatait, azokon ugyanis idegen forrásból származó - azaz nem a Sony által gyártott – szoftverek is futtathatóak. A napokban azonban megjelent egy kártékony kóddal kiegészített változat, olvasható az F-Secure vírusirtó cég blogján, amely a telepítés során kitöröl néhány fontos rendszerfájlt, és ezután a konzol már csak túlméretezett kulcstartóként funkcionál.

Az alapszoftver megváltoztatását ráadásul a Sony a felhasználási feltételek megsértésének tekinti, tehát a tulajdonos hiába álmodozik garanciális javításról, nem kap.

Nincs ok aggodalomra

Erdélyi Gergely, az F-Secure kutatási csoportvezetője az Indexnek elmondta, hogy most először találkoztak játékkonzolon futó kártevővel.

„Nem valószínű, hogy a közeljövőben sok hasonló kóddal találkozhatunk, a konzolok ugyanis a beépített másolásvédelem miatt eléggé biztonságosak, és valószínűleg csak a felhasználó tudtával lehet rajtuk idegen kódokat futtatni” - mondta Erdélyi.

A Sony igen szigorúan vigyáz arra, hogy ne lehessen mindenféle kódot futtatni a készülékein, digitális aláírást és más ellenőrzési módszereket is használ, tudtuk meg a Finnországban dolgozó magyar vírusszakértőtől. Az átlag felhasználónak (aki csak játszani akar) azt tudjuk javasolni, hogy mindig a legújabb hivatalos verziót telepítse.

Egyelőre várnak

"Valószínűtlen, hogy a közeljövőben vírusirtóra lenne szükség a PSP-n, de a fél szemünket azért a konzolon tartjuk. Ha jövőben gyakori célponttá válik, akkor majd arra is a szükség szerint reagálunk." - mondta Erdélyi Gergely.