Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Támadható az Acrobat Reader

2007.10.12. 10:00
Biztonsági hibák vannak az Adobe világszerte elterjedt pdf-olvasó szoftverében. A hibát kihasználva kártékony kódok futtathatók le a számítógépen. Október végéig nem lesz javítás.

Vállalati körökben igen elterjedtek a pdf dokumentumok, ebben tárolják a bemutatókat, a közleményeket, a termékek leírásait. Csakhogy ezeket a dokumentumokat úgy is el lehet készíteni, hogy betöltésük közben kártékony kódot futtassanak le az áldozat számítógépén. Ezek a kódok pedig a vírusok telepítésétől a céges adatok lenyúlásáig mindenféle galádságot elkövethetnek.

Az Adobe azt állítja, hogy a hiba csak a Windows XP operációs rendszert és Internet Explorer 7 böngészőt futtató rendszereket érinti, és bár dolgozik a javításon, a frissítés október végéig nem lesz elérhető. Néhány biztonsági szakértő azonban attól fél, hogy addigra a hekkerek elkezdik kihasználni a hibát.

Sajnos egyre nagyobb gondot okoznak a kártékony kódok, ráadásul nem csak operációs rendszereken és böngészőkön keresztül támadnak. A hekkerek megpróbálják kihasználni az összes programot, amely valamilyen módon kapcsolódik az internetre vagy az internetezéshez. Nemrég új támadás indul a Skype online telefonkliens és az MSN csetprogram felhasználói ellen, kártékony kódok pusztítottak az egyszerű Word dokumentumokban.

Leginkább akkor okoznak problémát a biztonsági hibák, ha az emberek még a javítás megjelenése előtt tudomást szereznek róluk, hiszen így a hekkereknek is van idejük arra, hogy kihasználják. Az Adobe esete is pont ezért aggasztja a szakértőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!