Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb vírustámadás várható

2003.09.11. 12:40
Három új biztonsági rést fedeztek fel a Microsoft RPC DCOM alrendszerében, áll a Symantec figyelmeztető levelében. Ezek ugyanolyan típusú hibák, mint ami lehetővé tette a többszázezer gépet megfertőző Blaster és a Welchia férgek terjedését.
A három hiba közül kettő kihasználásával buffer-túlcsordulás érhető el, a harmadik pedig DDoS- (distributed denial-of-service, elosztott szervertúlterheléses) támadásra ad lehetőséget, írta a News.com. A biztonsági rések a Windows NT 4.0-ban, a Windows 2000-ben, a Windows Server 2003-ban és a Windows XP-ben találhatók meg, ideértve a 64 bites XP-t is.

Hamarosan támadhatnak

A szakértők egyelőre nem észleltek olyan vírust vagy férget, amely ezt a biztonsági rést igyekszik kihasználni, de ilyenek napokon belül megjelenhetnek, ha nem hamarabb, figyelmeztettek.

Robin Matlock, a Network Associates alelnöke ennyire nem borúlátó: szerinte pár hétbe tellhet, mire felbukkanak ezek a vírusok, de ő is úgy véli, hogy a biztonsági rések felfedezése és az azokat kihasználó vírusok felbukkanása között eltelő idő ijesztően csökken.

Gyorsnak kell lenni

A Microsoft a hiba bejelentésével egyidőben megjelentette a javítást is. A cég egyúttal felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy tűzfal telepítésével és a Windows automatikus frissítési funkciójának bekapcsolásával jelentősen csökkenthetők a veszélyek.

Az újabb vírusinvázió ezúttal is nagyban függ attól, hogy a felhasználók milyen gyorsan telepítik a javításokat. Jellemző, hogy a cégek és az egyéni felhasználók is csak lassan telepítik szükséges a patch-eket, a Blaster által kihasznált rés javítása például már három héttel a vírus első megjelenése előtt hozzáférhető volt.