Magdolna
18 °C
27 °C

Újabb vírustámadás várható

2003.09.11. 12:40
Három új biztonsági rést fedeztek fel a Microsoft RPC DCOM alrendszerében, áll a Symantec figyelmeztető levelében. Ezek ugyanolyan típusú hibák, mint ami lehetővé tette a többszázezer gépet megfertőző Blaster és a Welchia férgek terjedését.
A három hiba közül kettő kihasználásával buffer-túlcsordulás érhető el, a harmadik pedig DDoS- (distributed denial-of-service, elosztott szervertúlterheléses) támadásra ad lehetőséget, írta a News.com. A biztonsági rések a Windows NT 4.0-ban, a Windows 2000-ben, a Windows Server 2003-ban és a Windows XP-ben találhatók meg, ideértve a 64 bites XP-t is.

Hamarosan támadhatnak

A szakértők egyelőre nem észleltek olyan vírust vagy férget, amely ezt a biztonsági rést igyekszik kihasználni, de ilyenek napokon belül megjelenhetnek, ha nem hamarabb, figyelmeztettek.

Robin Matlock, a Network Associates alelnöke ennyire nem borúlátó: szerinte pár hétbe tellhet, mire felbukkanak ezek a vírusok, de ő is úgy véli, hogy a biztonsági rések felfedezése és az azokat kihasználó vírusok felbukkanása között eltelő idő ijesztően csökken.

Gyorsnak kell lenni

A Microsoft a hiba bejelentésével egyidőben megjelentette a javítást is. A cég egyúttal felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy tűzfal telepítésével és a Windows automatikus frissítési funkciójának bekapcsolásával jelentősen csökkenthetők a veszélyek.

Az újabb vírusinvázió ezúttal is nagyban függ attól, hogy a felhasználók milyen gyorsan telepítik a javításokat. Jellemző, hogy a cégek és az egyéni felhasználók is csak lassan telepítik szükséges a patch-eket, a Blaster által kihasznált rés javítása például már három héttel a vírus első megjelenése előtt hozzáférhető volt.