Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Elektronikus pórázon a Blaster.B írója

2003.09.01. 13:01
A pénteki első bírói meghallgatást követően 25 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték Jeffrey Lee Parsont, a Lovesan (W32.Blaster) féregvírus egy változatának szerzőjét. A 18 éves fiút nem sokkal korábban FBI-ügynökök vették őrizetbe.
Még péntek reggel lefoglalták Parson valamennyi számítógépét, amelyekről korábban "teekid" nicknév alatt megjelent a világhálón.

Az ügy államügyésze, John McKay elégedetten nyilatkozott Parson letartóztatásáról. Mint kijelentette: "Ez egy egyértelmű üzenet a világ összes cyberhackerje számára."

'Nem cyberbilincsek'

A hackert lakóhelyén, Minneapolis Hopkins nevű elővárosában vették őrizetbe. "Ezek nem cyberbilincsek, hanem valódi bilincsek voltak" - jelentette ki McKay. A 193 centiméter magas és 145 kilogramm testsúlyú hacker a meghallgatásán Big Daddy (nagyfőnök) feliratú szürke pólóban jelent meg.

Jeladós háziőrizetben

Az ügyében kirendelt bírónő háziőrizetet rendelt el, bár az államügyészség az okozott károk miatt a gyanúsított börtönbe szállítását követelte.

Parson szeptember 17-én jelenik meg ismét a bíróság előtt, és addig házi őrizetben van. A testén elhelyezett adó folyamatosan tájékoztatja a hatóságokat a tartózkodási helyéről. Ezen kívül megtiltották számára az internet és a hálózatba kötött informatikai eszközök használatát.

Nincs meg az eredeti szerzője

Korábban Parson a nyomozóknak beismerte, hogy szabadjára engedte a Blaster féregvírus egyik változatát. Az általa átalakított vírus augusztus folyamán becslések szerint világszerte 1,4 millió számítógépet fertőzött meg és omlasztott össze.

A féregvírus a Microsoft Windows 2000 és XP operációs rendszerek egyik biztonsági rését használta ki. A célja az volt, hogy megbénítsa a Microsoft frissítéseket szétosztó szerverét, amelyet a szoftvercég a veszély közeledtével egyszerűen levett a világhálóról. A féregvírus eredeti szerzője után tovább folyik a hajsza.

A mutáns féregvírusok jelentik a veszélyt

A LoveSan (W32Blast) féregvírus Microsoft operációs rendszereket fenyegető támadásait még nem sikerült teljesen visszaszorítani, véli a német NextiraOne informatikai vállalat.

A problémákat okozó féregvírusok még egy ideig jelen lesznek. A jelek szerint "mutációk" bukkantak fel, amelyek az elődjeikkel szemben már komoly problémákat okozhatnak, idézte a pte hírügynökség Massimiliano Mandato informatikai szakértőt.

A menedzsment mit sem sejt

A mutációk olyan hackerek művei, akik átalakítják a féregvírus eredeti változatát, és ezzel tovább veszélyeztetik az adathálózatokat. A NextiraOne piackutatása szerint a kis- és középvállakozások féregvírusok elleni védelme igen rossz.

"Sok cégnél hiányzik a megfelelő forrás és tudás. Különösen a vállalatvezetők nincsenek tisztában az adatvédelem kérdéseivel. Pedig egy ügyvezető számára világosnak kell lennie, hogy ezen a területen a műszaki hiányosságok akár büntetőjogi felelősséget is felvethetnek", figyelmeztetett Mandato.

Sok vállalatnál amíg nem történik semmi, addig nem fordítanak az informatikai rendszerek hiányosságainak felszámolására. A biztonság értékét gyakran csak akkor ismerik fel a cégek, amikor már megtörtént a baj, jelentette ki a NextiraOne szakértője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!