Sára, Márió
2 °C
6 °C

Saját csapdájába esik az SCO?

2004.01.31. 22:29
Az SCO Group amerikai szoftvercég számára vasárnapra virradó éjjel nehéz lehet a védekezés a veszélyes Mydoom féregvírus támadása ellen. A féregvírus az utóbbi napok fertőzéshullámát követően globális DoS-támadást szervez, hogy összeomlassza a cég weboldalát. Az SCO.com magyar idő szerint este 22.45-kor elérhető volt, koraeste viszont csak hibajelzést láttunk a nyitólapon.
A Mydoom féregvírussal fertőzött számítógépek világszerte túlterheléses támadás eszközeivé válnak február 1. és 12. között. A célpont a Microsoft és az SCO weboldala lesz.

Szakértők meglátása szerint a Microsoft rendelkezik elegendő tartalékkal ahhoz, hogy kivédje a támadást. Az SCO számára azonban általa az utóbbi időben kierőltetett Unix/Linux jogvita megnehezíti, hogy a linuxos közösség eszközeivel fogja fel a ellene indított rohamot.

A Microsoftnak tavaly sikerült

A Microsoft tavaly hasonló helyzetben az amerikai Akamai internetes szolgáltató globális tartalomterítő hálózatát (Content Distribution Network, CDN) vette igénybe a Blaster vírussal fertőzött gépekről induló támadás kivédésére. Érdekes részletnek számított akkoriban is, hogy az Akamai mindenekelőtt Linux-szervereket használ.

A Linuxot futtató szerverek most az SCO számára gondot jelenthetnek, ha a CDN-nel kíván védekezni a Mydoom ellen. A nagyobb CDN-szolgáltatók közül például a Cable & Wireless és a Speedera is a Linuxra épít. Kérdéses, hogy ezek a cégek hajlandóak lesznek-e segíteni az SCO-nak.

Kemény próbatétel

A vállalatnak mostanában kevés barátja van, mert állítólagos szerzői jogaira hivatkozva 699 dolláros licencdíjat követel a linuxos szerverek használóitól. Az pedig igen valószínűtlen, hogy bármely CDN-szolgáltató kifizetné ezt az összeget, emlékeztetett a brit Netcraft piackutató.

A Mydoom támadása kemény próba lehet az SCO és a Microsoft számára. A Blaster annak idején 220 ezer számítógépet tudott bevonni a támadásba. Becslések szerint a Mydoom ezzel szemben 300 és 600 ezer gép felett vehette át az irányítást.