Jácint
17 °C
31 °C

Szoftver keresi a lopott mobilokat

2006.07.03. 11:00
Az okostelefónokon futtatható nyomkövető rendszer a sim-kártya kicserélése után email vagy sms útján riasztja a jogos tulajdonost. Az üzenet tartalmazza a mobiltelefon aktuális telefonszámát és hozzávetőleges tartózkodási helyét.

Az indiai Micro Technologies fejlesztőcég elveszett mobilt követő rendszere (Lost Mobile Tracking System, LMTS) az arra alkalmas okos mobiltelefonokat képes megvédeni az eltulajdonítástól. A rendszer gondoskodik arról, hogy csak a tulajdonosa sim-kártyájával működjön a telefon.

A Micro Technologies szerint az alkalmazása képes az eltűnt telefonok felkutatására és a tulajdonoshoz visszajuttatására. Az LMTS ugyanis aktiválása után folyamatosan szemmel tartja a sim-kártyát. Ehhez a telefon nem csak a GSM-hálózatba jelentkezik be, de összehasonlítja a kártyán található adatokat a szolgáltatónál álló MicroLMTS-szerver adataival is.

Csendben leadja a drótot

Lopás és a sim-kártya rendszerint azonnali kicserélése esetén a történéseket rögzíti a szerver. Az eredeti tulajdonost email vagy sms útján értesítik. Az üzenet tartalmazza a mobiltelefon aktuális telefonszámát és hozzávetőleges tartózkodási helyét.

Mindez természetesen a tolvaj tudta nélkül történik. Az eredeti tulajdonos az adatok birtokában a hatóságok segítségét kérheti a telefonja visszaszerzésére, írta a pte hírügynökség.

Teljesen letiltható

Az LMTS szoftver nyolc dollárba kerül, és ez tartalmazza egy évi nyomkövetés díját legfeljebb 20 lopási próbálkozást beleértve. Az alkalmazást egy sor Nokia készülék, a Panasonic X700 és X800 illetve a Samsung SGH-D720n és SGH-D730 támogatja. A program ezen kívül fut a Windows-alapú telefonokon is. A lopásbiztos mobil használatának további feltétele a gprs-hozzáférés.

A lopott mobil teljes kiiktatása sem jelent gondot műszakilag, emlékeztet a Micro Technologies. Minden mobiltelefon rendelkezik ugyanis az egyedi IMEI-számmal (International Mobile Equipment Identity, nemzetközi mobilkészülék azonosító), amely egyértelműen azonosítja az adott telefont. A szám alapján a hálózat üzemeltetője használhatatlanná és a tolvaj számára értéktelenné tudja tenni a készüléket.