Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szoftver keresi a lopott mobilokat

2006.07.03. 11:00
Az okostelefónokon futtatható nyomkövető rendszer a sim-kártya kicserélése után email vagy sms útján riasztja a jogos tulajdonost. Az üzenet tartalmazza a mobiltelefon aktuális telefonszámát és hozzávetőleges tartózkodási helyét.

Az indiai Micro Technologies fejlesztőcég elveszett mobilt követő rendszere (Lost Mobile Tracking System, LMTS) az arra alkalmas okos mobiltelefonokat képes megvédeni az eltulajdonítástól. A rendszer gondoskodik arról, hogy csak a tulajdonosa sim-kártyájával működjön a telefon.

A Micro Technologies szerint az alkalmazása képes az eltűnt telefonok felkutatására és a tulajdonoshoz visszajuttatására. Az LMTS ugyanis aktiválása után folyamatosan szemmel tartja a sim-kártyát. Ehhez a telefon nem csak a GSM-hálózatba jelentkezik be, de összehasonlítja a kártyán található adatokat a szolgáltatónál álló MicroLMTS-szerver adataival is.

Csendben leadja a drótot

Lopás és a sim-kártya rendszerint azonnali kicserélése esetén a történéseket rögzíti a szerver. Az eredeti tulajdonost email vagy sms útján értesítik. Az üzenet tartalmazza a mobiltelefon aktuális telefonszámát és hozzávetőleges tartózkodási helyét.

Mindez természetesen a tolvaj tudta nélkül történik. Az eredeti tulajdonos az adatok birtokában a hatóságok segítségét kérheti a telefonja visszaszerzésére, írta a pte hírügynökség.

Teljesen letiltható

Az LMTS szoftver nyolc dollárba kerül, és ez tartalmazza egy évi nyomkövetés díját legfeljebb 20 lopási próbálkozást beleértve. Az alkalmazást egy sor Nokia készülék, a Panasonic X700 és X800 illetve a Samsung SGH-D720n és SGH-D730 támogatja. A program ezen kívül fut a Windows-alapú telefonokon is. A lopásbiztos mobil használatának további feltétele a gprs-hozzáférés.

A lopott mobil teljes kiiktatása sem jelent gondot műszakilag, emlékeztet a Micro Technologies. Minden mobiltelefon rendelkezik ugyanis az egyedi IMEI-számmal (International Mobile Equipment Identity, nemzetközi mobilkészülék azonosító), amely egyértelműen azonosítja az adott telefont. A szám alapján a hálózat üzemeltetője használhatatlanná és a tolvaj számára értéktelenné tudja tenni a készüléket.