A Vodafone előfizetőinél köthetnek ki a lopott mobilok

2003.03.21. 12:08
Valamennyi brit mobilszolgáltató csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mellyel a szigetországban ellopott mobiltelefonok használatát teszik lehetetlenné. Hazai körképünkből kiderül: a Westel és a Pannon évekkel ezelőtt kezdeményezői voltak a nemzetközi tiltólisták összeállításának. A Vodafone a nála lopottként bejelentett telefonokon kívül mást még nem tilt.
Nagy-Britannia mobilszolgáltatói az országban évente jelentett százezernyi telefonlopást megelégelve adatbankot hoztak létre. A rendszer az eltűntként jelentetett telefonok nemzetközi mobil készülékazonosító (International Mobile Equipment Identity, IMEI) számát rögzíti.

A bejegyzett telefonokat mostantól a szigetország valamennyi hálózatán blokkolják, vagyis a készülékek a tolvajok és a "nem becsületes" megtalálók számára használhatatlanná válnak. Az eltűnt telefonok a tulajdonos bejelentése után másik SIM kártyával is csak segélyhívásra használhatók az országon belül. Nagy-Britannia ezzel Ausztrália példáját követi a mobillopás elleni küzdelemben.

Magyar úttörők

Mint az Index megtudta, a magyar mobilpiacon régóta gyakorlat szolgáltatók közti adatcsere, és a közös adatbank használata. A Westel és a Pannon GSM Európában az elsők között, már 1995 óta letiltotta az egymás hálózatában ellopott készülékeket is, mondta el kérdésünkre Vannai Nándor, a Westel szakértője. Mint megtudtuk, azokban az években az együttműködést még csak az északi országok szolgáltatói forszírozták, és éppen az angolok voltak leginkább ellene.

A Pannon GSM 1997-ben, Magyarország mobilszolgáltatói között máig is egyetlenként csatlakozott a nemzetközi GSM szövetség által létrehozott központi készülékazonosító nyilvántartáshoz, a CEIR-hez (Central Equipment Identify Register), nyilatkozta az Indexnek Feövényessy Krisztina, a Pannon GSM szóvivője.

A Pannon és a Westel is tilt

A számítógépes adatbázis naprakészen tartalmazza a CEIR tagok hálózatából világszerte ellopott GSM telefonok IMEI kódját, így a Pannon GSM hálózatán gyakorlatilag egyetlen más, tagként nyilvántartott szolgáltatótól lopott készüléket sem lehet észrevétlenül használni, mondta el Feövényessy Krisztina. A Westel és a Pannon napi rendszerességgel kölcsönösen frissítik az adatbázisaikat, a Vodafone-nal viszont nincsenek napi kapcsolatban, mondta Vannai Nándor. A Westel és a Pannon is letiltja az adatbázisban szereplő lopott telefonokat, így azokat legfeljebb segélyhívásra lehet használni. A Vodafone ezzel szemben csak a nála bejelentett lopott mobilokat tiltja le.

A Vodafone nem listáz

A magyar Vodafone nem működtet a többi szolgáltatóval közös feketelistát, viszont tett már ezt célzó lépéseket, mondta el kérdésünkre Pál Beáta, a mobilszolgáltató szóvivője. Az ügyfelek az eltűnt készülékeket a szolgáltatójuknál tilthatják le.

Pál Beáta elmondta, hogy a Vodafone-csoport globális szinten kívánja kezelni ezt a problémát. A szóvivő szerint a cégcsoport a közeljövőben előáll a megoldással, melyből Magyarország sem maradhat ki. A vállalat természetesen keresi a megoldást a problémára, de a Vodafone Magyarországon szeretné megvárni a csoport egységes törekvéseit, s ehhez alkalmazkodva cselekszik majd, mondta a szóvivő.

Az anyavállalat a honlapján 2003 végéig ígéri a csatlakozást a globális tiltólistákhoz. Valamennyivel előrébb tart az ír és az ausztrál Vodafone leányvállalat: ezeknél már figyelik a CEIR-ben lopottként regisztrált IMEI számokat.

Mi az az IMEI?
Az IMEI szám az International Mobile Equipment Identity (nemzetközi mobil készülékazonosító) rendszerben helyezi el a készüléket. Minden mobiltelefon rendelkezik egy ilyen 15 jegyű számsorral. A legtöbb modellnél a szám a *#06# betűkombinációval hívható elő.

Klónok támadása

Vannai Nándor, a Westel szakértője elmondta, hogy a szolgáltatóknak sokáig gondot jelentett az IMEI szám felülírhatósága, vagyis a telefonok klónozása. A tolvajok ilyenkor a régebbi típusú, lopott telefonokba egy legálisan használt készülék IMEI számát írják, és mindkét telefont azonos azonosítóval használják. A szolgáltatók nem tudják letiltani a klónozott telefonokat, ám tavaly nyár óta mindenhol csak olyan telefonok kerülhetnek fogalomba, amelyek védettek a manipuláció ellen.

Közös szabvány

A Westel kezdeményezésére 1994 júniusában, a Terminal Working Group hattagú alcsoportjában kezdődött el az a szabványmódosítás, hogy az IMEI átírásával ne lehessen tovább használni a készüléket, mondta el Vannai Nándor. A CEIR hatékonyságát nagyban növelte az európai telekommunikációs szabványügyi hivatal (European Telecommunications Standards Institute, ETSI) által elfogadott új szabvány. A hivatal munkájában a Pannon GSM is aktívan részt vett, egyedüli GSM szolgáltatóként képviselve Magyarországot a 768 tagot számláló szervezetben, mondta el Feövényessy Krisztina.

Divat lett a korlátozás feltörése

A lopás újabb, látszólag csak a szolgáltatót károsító fajtája az, ami az akciós készülékekkel együtt jelent meg. Hiába kötik hálózathoz a telefont (SIM lock) gyakorlatilag háttéripar alakult ki a szolgáltatói tiltás illegális feltörésére. Amikor pedig a támogatott áron eladott készülékekbe más szolgáltató SIM kártyáját teszik, az eredeti szolgáltatónál veszteség keletkezik, mondta el Vannai Nándor. A telefonok kikódolása bűncselekménynek minősül, és a számítógépes bűncselekményekhez hasonlóan 2-8 év szabadságvesztés járhat érte.  • Tippek
  • Hírek