Mária
18 °C
28 °C

Tárolja a mobilszámokat az okos töltő

2002.10.10. 09:08
Az ír találmány megszületését egy pubban ellopott mobiltelefon ihlette. Segítségével bárki biztonságban tudhat egy tartalék másolatot, ha bármely okból elvesznének a telefonban tárolt értékes információk.
A mobiltelefon elvesztése vagy ellopása kellemetlen élmény, a legnagyobb gondot mégis gyakran a benne tárolt számok elvesztése okozza. Míg néhány biztonságmániás felhasználó a számítógépén vagy a kockás füzetében is őrizgeti az adatokat, a legtöbben a kontaktlistájukat kizárólag a telefonban tárolják.

Két ír üzletember nyújtotta be azt a szabadalmat, melynek alapja a telefonból adatokat letöltő intelligens mobiltöltő. Ha a telefon elveszne, a számok megmaradnak a töltőben. Egy PIN-kód beütésével lehet hozzáférni az adatokhoz, és feltölteni az új telefonra.

Az elhagyás káros a telefonra

"Akkor gondoltunk erre a lehetőségre, amikor egy barátom a pubban felejtette a telefonját, és hiába ment vissza érte öt perc múlva, addigra már lába kélt. Felvetődött, hogy kell lennie valami megoldásnak az elveszett számok tárolására" - mondta a BBC-nek Paul Stokes feltaláló.

A két férfi még nem rendelkezik működő prototípussal, de már tárgyalnak különböző gyártókkal, például a Siemenssel. "Alapvetően arról volna szó, hogy chip kerül a töltőbe, és ez nem járna túlzott költségekkel" - mondta Stokes.

Hárompercenként egyet

A hivatalos brit statisztikák szerint az országban átlagosan minden három percben ellopnak egy mobiltelefont. A belügyminisztérium becslései szerint 2001 folyamán Walesben és Angliában 700 ezer telefont tulajdonítottak el.