György
14 °C
24 °C

James Bond, a feledékeny

2001.04.18. 10:49
A brit védelmi minisztérium egyik munkatársa egy taxiút során elvesztett egy államtitkokat tartalmazó laptopot. Az elmúlt négy évben összesen hatvannyolc hordozható számítógép tűnt el a brit szervek látóköréből.
A Mirror jelentése szerint egy új fegyverrendszer szupertitkos adatait tartalmazta az a laptop, amelyet egy taxiban felejtetett a brit védelmi minisztérium egyik munkatársa. A Dell Latitude típusú gép a londoni Waterloo vasútállomás és Roehampton közötti tizenkét kilométeres úton felejtődött el.

Az esetnek az ad igazán hírértéket, hogy a brit védelmi minisztérium és titkosszolgálatok az utóbbi időben annyi hordozható számítógépet veszítettek el, amennyivel egy kisebb város számítógépesítését is meg lehetne oldani.

El-eltűnő gépek

Dell Latitude
Sajnos csak a Blöff című film tréfás telefonálós jelenete jut eszembe azzal kapcsolatban, hogy milyen az, amikor egy amerikai szeretné közölni félkegyelmű gyarmattartó brit nagybátyjával, hogy mennyire nem jól mennek a dolgok. Körülbelül ez történt, amikor tavaly májusban szintén az MI5 egyik ügynökét egy vonaton megfosztották egy hordozható számítógéptől. Az eszköz merevlemezén a Harriert leváltó (szupertitkos, mi más) új vadászgép amerikai-brit gyártási programjának részletei voltak - konkrétan egy ötezer munkahelyet jelentő kétmilliárd dolláros program helyezkedett el a poggyásztartón, amíg a balszerencsés ügynök el nem vonult kicsavarni a répát. Akkor egy mit sem sejtő tolvaj vette magához.

Az amerikai követelésre végrehajtott vizsgálat eredményét a védelmi minisztérium részéről Symons bárónő közölte a Pentagon nyugtalannak mutatkozó szakembereivel: 1997 óta ötvenkilenc laptopjukat lopták el, nyolc pedig elveszett.

Monty Python

Régen minden jobb volt
A vonatos incidenst megelőző napon a külügyi titkosszolgálat, az MI6 egyik ügynöknője veszített el egy körülbelül egymillió forint értékű laptopot, miután keményen berúgott egy Vauxhalli bárban.

Tavalyelőtt két laptop tűnt el az Echelon európai központjának tekinthető Menwith Hillből. De hasonlóan nagy nyilvánosságot kapott az, amikor 1991-ben az Öböl-háború előestéjén elloptak egy stratégiai terveket tartalmazó laptopot a légierő egyik tisztjétől.

Mindez felidézi az MI6 kiugrott ügynökének, Richard Tomlinsonnak fájó emlékét. Tomlinson nagy összeget követelt egykori munkaadójától azért, hogy ne hozza nyilvánosságra a titkosszolgálat munkatársainak nevét. Az összeget nem kapta meg, de a neveket tartalmazó weboldalt perceken belül lezáratták. Richard Tomlinson a Monty Python Repülő Cirkusza főcímzenéjét fűzte be a nyitólapba.

Az önmegsemmisítő laptop
Bár a brit védelmi minisztérium semmilyen nyilatkozat nem érkezett a gyakran eltűnő laptopokról, legutóbbi közleményük szerint tizenötezer kódzárral ellátott tolvajálló táska beszerzéséről döntöttek. A különleges hordtáskák egyenként közel félmillió forintba kerülnek, és a beléjük épített elektronikus biztonsági rendszer gondoskodik a bezárt laptop merevlemezének megsemmisítéséről egy erőszakos felnyitási kísérlet esetén.