Az amerikai külügyből 15 laptop hiányzik

2000.05.19. 17:13
Az amerikai külügyminiszter vizsgálatot rendelt el, miután egyre több laptop tűnt el a minisztériumból, és a dolog kezdett egyre kínosabbá válni. A vizsgálatot lezáró jelentés állítja, hogy a laptopok használata önmagában is komoly biztonsági kockázatot jelent.
,,A laptopok használata többszörös biztonsági kockázatot jelent a Külügyminisztérium és a biztonsági szolgálatok számára"
David Carpenter, az Egyesült Államok külügyminiszterének diplomáciai biztonsággal foglalkozó helyettese szerint ,,a laptopok használata többszörös biztonsági kockázatot jelent a Külügyminisztérium és a biztonsági szolgálatok számára". Carpentert Madeleine Albright azután bízta meg az utóbbi időben eltűnt számítógépek esetének kivizsgálásával, miután a lapok beszámoltak róla, hogy a minisztérium hírszerző hivataltól eltűnt egy titkos információkat tartalmazó laptop.

Carpenter háromoldalas emlékeztetőjében azt írja, hogy az utóbbi másfél évben a külügy 1319 laptopjából 15-nek veszett nyoma. A jelentés nem zárja ki, hogy több gép is elveszett, mivel a vizsgálat csak az elmúlt másfél évvel foglalkozott.

,,A laptopok megszerzése nem jelent komoly feladatot a tolvajoknak, tehát nekünk különleges intézkedéseket kell bevezetnünk a védelmükre. Létfontosságú, hogy ezek a számítógépek a minisztérium ellenőrzése alatt maradjanak." - írja. ,,További veszélyeket jelent például az infravörös vagy a modemes adatátvitel, ami miatt adatok kerülhetnek ki a gépről a felhasználó tudta nélkül" - teszi hozzá.

Carpenter jelentése 43 különböző ajánlást tartalmaz, többek között utasítja a minisztérium illetékes vezetőit, hogy minden hozzá tartozó laptopról tegyenek jelentést június másodikáig. Carpenter szerint minden laptopot meg kell jelölni, és jelszóval kell védeni a rajtuk található információkat.

A külügy illetékesei szerint az eltűnt számítógépek nagy részét olyan munkahelyeken alkalmazták, ahol titkos információkkal nem dolgoznak. Az egyik gép például a diplomaták nyelviskolájából tűnt el, egy másik az ügyintézők egyik irodájából, több pedig a hivatalnokok utazásai közben veszett el.

Néhány laptop olyan helyről tűnt el, ahol titkos információkkal is dolgoznak, de az illetékesek állítják, hogy az eltűnt gépeken ilyenek nem voltak. Januárban viszont arról számoltak be az amerikai lapok, hogy a külügy hírszerzési hivatalából eltűnt egy ,,szupertitkos" információkat tartalmazó laptop. A gép több ezer oldalnyi, a tömegpusztító fegyverek terjedésével kapcsolatos információt tartalmazott. Az információk állítólag kódolva sem voltak, és jelszó sem nem védte őket, bár egy alaposan őrzött helyiségben tárolták.  • Tippek
  • Bankszámla