Újságírónak álcázott kémek az amerikai külügyben?

2000.05.12. 13:21
Az FBI elhárítási részlegének vezetője egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson bejelentette: az Egyesült Államok külügyminisztériumában újságírónak álcázott kémek dolgoznak. Jelenleg 56 külföldi újságíró rendelkezik állandó belépővel a tárca központi épületébe.
Az USA külügyminisztériumában újságírónak álcázott kémek dolgoznak
Az amerikai külügyminisztérium épületében az utóbbi hónapokban kínos esetek történtek: először orosz poloskát találtak egy konferenciateremben, később titkos információkat tartalmazó laptopok és titkos iratok tűntek el az épületből.

A laptopok biológiai, kémiai és nukleáris fegyverek terjedésével kapcsolatos bizalmas információkat tartalmaztak. A titkos iratok pedig a szemtanúk állítása szerint akkor tűntek el, mikor egy tweed-kabátos idegen besétált egy irodába, és az alkalmazottak orra elől, de azoktól nem zavartatva elvitte a dokumentumokat.

Lefülelt kémek

1999 decemberében szövetségi ügynökök Washingtonban őrizetbe vették Sztanyiszlav Boriszovics Guszev orosz diplomatát, akit hónapok óta figyelt az elhárítás. Guszev azután vált gyanússá, hogy a külügy egyik konferenciatermében egy kifinomult lehallgató-berendezést találtak, és Guszev rendszeresen feltűnt az épület környékén. Guszevet letartóztatni nem tudták, mivel diplomáciai mentességet élvezett, de elvitték az orosz nagykövetségre, majd kiutasították az országból. Guszev autójában ülve a poloska adását figyelte, amikor elkapták.

Az amerikai hatóságok visszautasították a vádat, miszerint az akció válasz volt Cheri Leberknight amerikai diplomata moszkvai kiutasítására. Leberknight az oroszok szerint a CIA ügynöke volt és katonai titkokra vadászott. Leberknightnál az oroszok láthatatlan tintát és lehallgatást zavaró berendezést találtak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) áprilisban hozta nyilvánosságra a kémkedéssel vádolt és Moszkvában április 3-án letartóztatott Edmond Pope amerikai állampolgár tevékenységének egyes részleteit. Mint kiderült Pope-ot a rakéta-technika érdekelte, mivel az Egyesült Államok hiába próbálkozott víz alatti rakéta kifejlesztésével.

Timothy Bereznay, az FBI részlegvezetője a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága előtt kérte, hogy szigorítsák a külügy épületében a beléptetést, az ellenőrzéseket, illetve megerősítette, hogy amennyiben felkérik, az FBI szívesen átvilágítja az állandó belépővel rendelkezőket.

Madeleine Albright külügyminiszter egy sajtótájékoztatón az üggyel kapcsolatban közölte, hogy a figyelmeztetést komolyan vette, és vizsgálatot rendelt el. ,,Intézkedtem a biztonsági előírások szigorításáról, megpróbáljuk megtalálni a probléma forrását, együttműködünk az FBI-jal, és a CIA-t is bevonjuk" - mondta a külügyminiszter. ,,Arra azért figyelnünk kell, hogy az őrületig ne fokozzuk a gyanakvást" - tette hozzá.

Albright jókedvét viszont szemmel láthatóan nem vette el Bereznay tájékoztatója, tudniillik a sajtótájékoztatón a külügyminiszter kijelentette: ,,Természetesen nem szeretnénk, ha külföldi kémek újságírónak álcázva mászkálnának a külügyben, vagy akár itt, ebben a teremben. Úgyhogy minden jelen lévő kémet felszólítok, adja fel magát!"

Bereznay szerint különben a biztonsági hiányosságokat az okozta, hogy több tucat külföldi tudósítónál nem alkalmazták azt az előírást, miszerint minden külföldi csak kísérettel mozoghat az épületben. A részlegvezető azonban név szerint egyetlen országot, újságot vagy tévétársaságot sem említett.

Madlein Albright:
"Minden jelen lévő kémet felszólítok, adja fel magát!"
Benjamin Gilman, a Bizottság republikánus elnöke elmondta: a hidegháború alatt a KGB emberei rutinszerűen újságíróként jelentek meg, és nyilvánvaló, hogy utódaik is folytatják ezt a hagyományt. ,,Addig minden biztonsági előírás felesleges, míg a külföldi újságírók kíséret nélkül mászkálhatnak a külügyben" - tette hozzá.

Az FBI szerint az utóbbi hónapok kínos esetei valószínűleg a fentiek ellenére sem kapcsolhatók össze az állítólagos újságíró-kémek ügyével.  • Tippek
  • Lakáshitel