Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Abuzált bankkártyák

2002.07.14. 11:32
Csökkent a bankkártyás visszaélések okozta kárösszeg Magyarországon. Továbbra is a kártyahamisítás a legnépszerűbb visszaélési forma, több mint felével csökkent azonban a vásárláskor történő visszaélések végösszege. A kereskedelmi forgalmat ért kár összege nem éri el a 0,1 ezreléket sem.
Hatezer alkalommal, 233 millió forint értékben éltek vissza magyarországi kibocsátású bankkártyával 2001-ben, negyvenhatezer forinttal kisebb értékben, mint 2000-ben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. A visszaélések összértéke nem éri el a 2, 718 milliárd forintos kártyaforgalom 0,1 ezrelékét sem.

Hamiskártyások

A kártyacsalások legnépszerűbb változata a hamisítás volt, az elkövetett esetek több mint felében. Az így okozott veszteségek 65 százalékát vállalták magukra a kártyákat kibocsátó bankok, 21 százalékát a kereskedőkre, 14 százalékot az ügyfelekre hárították. A második legnagyobb visszaélési forma az ellopott vagy elveszett kártyákról történő pénzleemelés.

Az ügyfél fizet

Az így okozott kár összege jelentősen nőtt 2000-hez képest. Kedvezőtlenebb ez a forma a kártya tulajdonosa számára is, az így elszenvedett veszteséget az esetek 81 százalékában az ügyfél fizeti, a bankok csak 11 százalék finanszírozását vállalták fel. 2001-ben több mint 46 millió forintot kellett elveszett vagy ellopott kártyájuk terhére fizetnie a kártyatulajdonosoknak.

Tizedezrelékek

Csökkent ezzel szemben a hamis adatokkal igényelt kártyákkal történő visszaélések száma. Az ilyen esetekben a bank nem tudja másra terhelni a veszteséget, ezért fokozottabban figyelnek a kártya kibocsátásakor. Nem változott az internetes kártyacsalások összege.

A veszteség 44 százalékát a kártyát kibocsátó bank viselte, ami 4 százalékkal kevesebb, mint 2000-ben. Tavaly a kártyabirtokos ügyfelekre 2000-hez képest 3 százalékkal kevesebbet, a veszteség 32 százalékát terhelték. A fennmaradó 24 százalékot a magyarországi és külföldi elfogadó bankok viselték, ami 7 százalékkal több, mint a megelőző évben. Az elfogadó üzletágban - kártyával történő fizetés esetén tavaly 3800 alkalommal, 157 millió forint értékben éltek vissza. Ez összesen a kereskedelmi kártyaforgalom 0,006 százalékát teszi ki. az előző évi kárérték 369 millió forint, 0,016 százalék volt, jelentősen visszaesett tehát a bolti fizetésnél történő visszaélések összege.