Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

A Sobiget méltatja a Sober féreg

2003.10.27. 16:05
A vírusirtó cégek szerint a múlt héten megjelent Sober féreg azért terjed gyorsan, mert nagyon sok windowsos rendszer sérülékeny, az emberek pedig hisznek a fertőzött levél szövegének, amely vírusirtó-frissítésnek álcázza a kártékony programot.
A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a kártékony program többek között úgy próbálja kihasználni a felhasználók figyelmetlenségét, hogy bizonyos vírusirtó programok frissítésének álcázza magát. Más esetekben azt próbálja bemesélni a célpontjainak, hogy ők azok, akik vírusos leveleket küldenek.

A Sober még számos angol és német nyelvű tárgymegjelölést használ, például olyanokat is, amelyeket más vírusok is használtak már. A féreg a csatolt fájl nevét is rendszeresen megváltoztatja, hogy ezzel is álcázva a kártékony futtatható programot.

A Sober a beépített levélküldő programjával jut el azokra a címekre, amelyeket a megfertőzött számítógépeken talál. A vírus jelenleg Németországban a legaktívabb, de hamarosan az Egyesült Királyságban is megjelenhet. A BBC információi szerint a levélszűrőket készítő Message Labs vállalat több mint 3400 Sobig férget hatástalanított ezen a héten.

A fertőzésveszélynek a Windows 95, 98, Me, 2000, NT, XP és Server 2003 operációs rendszerek vannak kitéve, de a program csak a csatolt fájl megnyitásakor aktivizálódik. Az elszabadult vírus olyan hamis hibaüzenetet jelenít meg, amely arra utal, hogy a felhasználó éppen akkor szabadult meg a fertőzéstől.

A vírusban elrejtett üzenet a Sobig készítőjének érdemeit méltatja, ami egyáltalán nem meglepő, ugyanis augusztusban a Sobig lett a világ eddig leggyorsabban terjedő férge.