Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Húsz éves a számítógépes vírus

2003.11.12. 16:40
Az első számítógépes vírust 20 éve készítették, amikor doktori disszertációja keretében Fred Cohen, a Kalifornia Egyetem hallgatója egy különleges programot mutatott be.
Az alkalmazás képes volt más programok megváltoztatására, miközben saját magát is beépítette a kódba. A biológiai vírusokhoz hasonló működésre utalva Cohen létrehozta a számítógépes vírus kifejezést.

A kutató a vírusát a Vax miniszámítógépre írt VD elnevezésű grafikai programon próbálta ki. A vírus bekerült a programba, majd egy órán belül elérte a rendszer minden szegletét.

A pakisztáni vonal

Az első, IBM-kompatibilis számítógépre írt vírus a szakértők szerint a pakisztáni erederű Brain lehetett. A vírusban elmentett dátum szerint 1986-ban hozták létre, és a boot szektor megfertőzésére specializálódott.

A Braint 1987-ben az Alameda (Yale), a Cascade, a Jerusalem, a Lehigh és a Miami (avagy Péntek 13) követte. amelyek már a végrehajtható COM illetve EXE fájlok megfertőzéséből tartották fenn magukat.

Mindennapossá vált

A digitális világban azóta a vírusok a felhasználó folyamatos kísérőjévé szegődtek. Az email postafiók csordultig van velük, és az új vírusokra figyelmeztetés már a rádiók hírei közé is bekerül.

A mindennapos jelenségből mégis egy teljes iparág képes megélni. Szakértők becslései szerint 60 és 100 ezer között mozoghat a különböző típusok száma, írta a heise.de híroldal.

A féregvírus önállósította magát

Miközben az eredeti vírusnak még egy gazdatestre (gazdafájlra) és a felhasználó közreműködésére van szüksége a terjedéshez, a következő evolúciós osztályt képviselő féregvírusok erre már segítség nélkül képesek.

A férgek a védelmi rendszereket önállóan győzik le, befészkelik magukat a PC-re és önállóan elkezdik szétszórni saját maguk klónjait.

Vírusirtás az autóban?

Ahogy a számítógépes hálózatok egyre több eszközt elérnek, a jövőben várható teljesen új területek vírusfertőződése is. Nem elképzelhetetlen, hogy egyszer majd a háztartási eszközök és az autók sorban bolondulnak meg, mint Stephen King regényeiben.