Itt a BitTorrent biturbó

2007.04.13. 11:03
Három kutató rájött, hogyan lehetne a BitTorrentnél is gyorsabban fájlokat csereberélni az interneten. Állításuk szerint az adatforgalom elméletileg 500 százalékkal is felgyorsítható, a gyakorlati tesztek eredménye azonban ennél jóval szerényebb volt. Az mp3-ak letöltése 71 százalékkal, a mozitrélerek letöltése 30 százalékkal lett gyorsabb.

A Similarity-Enhanced Transfer nagyjából úgy működik, mint a népszerű BitTorrent, ami annyit jelent, hogy egy bizonyos fájl nem egyetlen forrásból töltődik le, hanem részekre bontva, egyszerre több felhasználótól. A SET-technológia annyiban más, hogy a felhasználó nemcsak ugyanolyan, hanem hasonló adatcsomagokat is letölt mások gépéről. Ennek például akkor van előnye, ha valaki egy magyar nyelven szinkronizált hollywoodi filmet akar levadászni a netről. Ilyenkor a BitTorrentezők valószínűleg csak magyar felhasználók gépein találják meg a szükséges adatcsomagokat. Ezzel szemben a SET rendszerével a dvd videó a világ bármely tájáról begyűjthető, a fájlcserélő csak a magyar hangfájlokat szerzi be Magyarországról. Mivel így több forrásból érkezik a film, gyorsabb a letöltés.


A SET egy spamszűrésnél használt technológiát is hasznosít: digitális ujjlenyomat alapján azonosítja a fájlokat. A SET így akkor is megtalálja ugyanazt a zenét, ha más fájlnéven van lementve.


  • Hírek
  • Hírek