Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új módszer a tumor-áttét diagnosztizálására

2007.05.08. 13:54
0 hozzászólás

Egy ritka öröklődő betegség vizsgálata kapcsán a daganatsejteknek egy eddig nem ismert - a túlélésüket segítő - technikáját fedezte fel munkatársaival dr. Gregg Semanza, a John Hopkins Egyetem kutatója. A tudóscsoport megfigyelései szerint a vese rákos sejtjei, egyetlen gén elvesztése révén, nem hoznak létre több mitokondriumot, (ez a központ látja el a sejtet energiával), ehelyett egy jóval kisebb hatékonyságú, oxigént nem igénylő energiatermelő folyamat, a fermentáció indul be. A módosulás a daganatsejtek túlélését szolgálja. A korábbi kísérletekben ugyanis már kiderült, hogy amikor továbbra is mitokondrium termelésre kényszerítették a vesében lévő daganatsejteket, a szabadgyökök kialakulása a sejt pusztulását eredményezte. A ritka betegségben (a Von Hippel-Lindau, röviden VHL szindrómában) génmutáció idézi elő, hogy a kóros fehérje hatására testszerte - leginkább a vesében, agyban, mellékvesében - több metasztázis alakul ki.

Az amerikai kutatók megállapították, hogy a kóros VHL fehérjének a mitokondrium termelést gátló hatása áll a folyamat hátterében. A VHL fehérje "normális" körülmények között gátolja a HIF-1 fehérjét, ami oxigénhiány esetén alacsony fogyasztásra állítja át a sejtet. A szindróma felléptekor a kóros fehérje aktívan tartja a HIF-1-et, ami megakadályozza, hogy a sejt mitokondriumot hozzon létre. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a HIF-1 gátlása használható lenne-e a jelenleg még gyógyíthatatlan betegség kezelésében. (via MTI)