Viola
-6 °C
0 °C

Kísérlet 12 emberrel: a mozgástól elmegy az étvágyunk

2007.06.05. 16:29
0 hozzászólás
A magyar távirati iroda újabb hírt vett át a Wissenschaft német tudományos portáltól. A meghökkentő tudományos megállapítás szerint
a mozgás, - közvetlenül étkezés után -, sokat segít a fogyásban.
A sporttevékenység ugyanis rövid időre növeli a szervezet azon hormonjainak szintjét, amelyek az étvágy csökkentéséért felelnek - állítják brit kutatók. A Journal of Endocrinology című szaklapban közölt tanulmány arról szól, hogy 12 (!) személyen végeztek el egy vizsgálatot. A kísérletben résztvevők valamennyien egyforma reggelit kaptak, majd megfelezték a csoportot, hat személy sportgyakorlatokat végzett, míg hatan ülve maradtak és olvasgattak.

Egy óra múlva valamennyien annyit ehettek, amennyit csak akartak. A kutatók azoknál a személyeknél, akik különböző gyakorlatokat végeztek, jelentős hormonszint növekedést mértek abból a hormonból, amely jelzi az agynak, hogy a gyomor megtelt. Ezzel egybeesik a kísérleti alanyok nyilatkozata, miszerint ebben az időszakban az éhségérzetük csökkent.

A kísérlet résztvevői a következő étkezésnél mégis többet ettek azoknál, akik nem sportoltak, mivel azonban energiafelhasználásuk két és félszer nagyobb volt a kontrollcsoporténál, ők mégis veszítettek súlyukból. A tudósok ezzel az eredménnyel ellentmondanak annak a félelemnek, amely szerint a sport kedvező hatását semmissé teszi az, hogy utána többet esznek a sportolók, zárja Wissenschaft-szemléjét az MTI.