Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kalózmásolatok elleni filtert mutatott be a YouTube

2007.10.16. 15:53
4 hozzászólás

A szerzői jogokkal védett tartalmak kiszűrésére és automatikus eltávolítására alkalmas filtert mutatott be a YouTube. Az amerikai cég abban bízik, hogy kiengesztelheti a kalózmásolatok miatt folyton tiltakozó film- és televízióstúdiókat. A filter segítségével a jogvédett tartalmak tulajdonosai megakadályozhatják, hogy az adott videó felkerüljön a YouTube oldalára, vagy ha a tulajdonosok a videó maradása mellett döntenek, a tartalmakkal összefüggésben reklámfelületet adhatnak el.

A szerzői jogok védelmének hiánya miatt egymilliárd dollár (mintegy 177 milliárd forint) kártérítési eljárást indított a Viacom médiabirodalom a YouTube tulajdonosa ellen, amiért a New York-i központú társaság tulajdonában lévő több ezer videoklip engedély nélkül érhető el az oldalon. A YouTube 2005-ös elindulása óta a világ legnépszerűbb videomegosztó oldalává nőtte ki magát, amelyet a Google tizenegy hónappal ezelőtt 1,76 milliárd dollárért (mintegy 312 milliárd forintért) vásárolt meg.

"Egyelőre még korai lenne megmondani, hogy a jogsértő tartalmakat eltávolító szűrő miként fogja befolyásolni a hét hónappal ezelőtt indított kártérítési pert" - mondta a Viacom vezető jogi tanácsadója, hozzátéve, hogy örömükre szolgál a Google lépése a jogsértés megszüntetésére. A szűrő működtetéséhez a videomegosztó oldalnak együtt kell működnie a jogvédett tartalmak tulajdonosaival, ugyanis a technológiához elengedhetetlen egy másolat a védeni kívánt videóból, amelyet a szoftver a YouTube oldalára feltett anyaggal hasonlít össze. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a filmes és televíziós társaságoknak évtizedekre visszamenőleg minden védeni kívánt anyagot a YouTube rendelkezésére kell bocsátania. (forrás: MTI)