Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Kalózmásolatok elleni filtert mutatott be a YouTube

2007.10.16. 15:53
4 hozzászólás

A szerzői jogokkal védett tartalmak kiszűrésére és automatikus eltávolítására alkalmas filtert mutatott be a YouTube. Az amerikai cég abban bízik, hogy kiengesztelheti a kalózmásolatok miatt folyton tiltakozó film- és televízióstúdiókat. A filter segítségével a jogvédett tartalmak tulajdonosai megakadályozhatják, hogy az adott videó felkerüljön a YouTube oldalára, vagy ha a tulajdonosok a videó maradása mellett döntenek, a tartalmakkal összefüggésben reklámfelületet adhatnak el.

A szerzői jogok védelmének hiánya miatt egymilliárd dollár (mintegy 177 milliárd forint) kártérítési eljárást indított a Viacom médiabirodalom a YouTube tulajdonosa ellen, amiért a New York-i központú társaság tulajdonában lévő több ezer videoklip engedély nélkül érhető el az oldalon. A YouTube 2005-ös elindulása óta a világ legnépszerűbb videomegosztó oldalává nőtte ki magát, amelyet a Google tizenegy hónappal ezelőtt 1,76 milliárd dollárért (mintegy 312 milliárd forintért) vásárolt meg.

"Egyelőre még korai lenne megmondani, hogy a jogsértő tartalmakat eltávolító szűrő miként fogja befolyásolni a hét hónappal ezelőtt indított kártérítési pert" - mondta a Viacom vezető jogi tanácsadója, hozzátéve, hogy örömükre szolgál a Google lépése a jogsértés megszüntetésére. A szűrő működtetéséhez a videomegosztó oldalnak együtt kell működnie a jogvédett tartalmak tulajdonosaival, ugyanis a technológiához elengedhetetlen egy másolat a védeni kívánt videóból, amelyet a szoftver a YouTube oldalára feltett anyaggal hasonlít össze. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a filmes és televíziós társaságoknak évtizedekre visszamenőleg minden védeni kívánt anyagot a YouTube rendelkezésére kell bocsátania. (forrás: MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!