Aliz
6 °C
14 °C

Kevesebb szén-dioxidot nyelnek el a tengerek

2007.10.25. 08:16
2 hozzászólás
Egyre kevesebb szén-dioxidot nyelnek el a világ óceánjai, ami gyorsíthatja a globális felmelegedést, mutatták ki brit szakemberek. A tízéves vizsgálat eredménye szerint az Atlanti-óceán északi részének szén-dioxid-elnyelése az 1990-es évek közepe és 2002-2005 között - a kutatók legnagyobb megdöbbenésére - a felére csökkent.

Az Atlanti-óceán déli felének szén-dioxid-elnyelésének csökkenésére is vannak bizonyítékok, bár ez a visszaesés nem olyan nagy mérvű, mint az északi részen.

A mérési adatokat kereskedelmi hajók szolgáltatták, amelyek automatikusan működő mérőberendezésekkel vannak felszerelve. Az egyik ilyen hajó, amely Anglia és a Nyugat-indiai-szigetek között közlekedett, az utóbbi években 90 ezer mérést végzett.

A szén-dioxidot egyrészt a tengerek, másrészt a szárazföld bioszférája képes elnyelni, a légkörbe kerülő mennyiség mintegy felét. A kutatásról a Journal of Geophysical Research szakfolyóirat novemberben közöl részletes beszámolót. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?