Valter
16 °C
31 °C

A leghasonlóbb embert találja a Mindenki.hu közösségi oldalon

2008.03.11. 10:59
17 hozzászólás

A legújabb magyar közösségi rendszer, a mindenki.hu, független, hasonlóság alapú webkettes közösségi hálózat, amiben a megszokott ismeretségi hálón túl hasonlósági hálózat is épül. A hasonlóság alapját a felhasználók által feltett kérdések és válaszok jelentik. A mindenkin bárki megtalálhatja a leghasonlóbbat mindenki között és az ismerősei között is. Az oldalon mindenki kérdezhet és mindenki kiválaszthatja saját válaszait mások kérdéseire, tudtuk meg Lendvai Ádámtól, a mindenki.hu fejlesztőjétől. A rendszer a felhasználóra jellemző válaszok alapján megmondja, hogy kik állnak hozzá a legközelebb. Ha a barátait is meghívja, akkor láthatja azt is, hogy közülük vajon ki hasonlít rá.

Voltál már szerelmes veled azonos nemű személybe?

"Ki lehet tehát az, mindenki közül, aki a leghasonlóbb válaszokat adja a számunkra fontos kérdésekre? Ez a valaki egy valós személy, mindennapjaink résztvevője, csakhogy „odakint” túlságosan véletlenszerű a találkozás, így valószínűleg soha nem szereznénk róla tudomást, még ha el is sétálunk mellette. De még ha össze is futunk valahol, vagy akár már ismerjük egymást, még akkor sem feltétlenül jövünk rá a kiemelkedő hasonlóságra, egyfajta irányított figyelem nélkül! Ám itt „bent”, ebben a virtuális rendszerben, könnyen rátalálhatunk, segítségül hívva az emberinél jóval nagyobb számítási teljesítményű célirányos keresést. Ez a kérdezz-felelek társasjáték valójában olyan, mint egy könnyed, de komoly beszélgetés mindenkivel. Saját énünk külső tükörképét valószínűleg úgy találjuk majd meg, hogy eddig fizikailag még nem találkoztunk vele. Vagy mégis? Lehet, hogy épp a barátom az?" - fogalmaz.

Hogy reagálnál, ha szerelmed bejelentené elutazik fél évre külföldre?

Minél több kérdésre válaszol egy felhasználó az oldalon, annál pontosabb eredményt kap a hozzá leghasonlóbbak, vagy éppen a tőle legkülönbözőbbek toplistáján. A leghasonlóbbak toplistáját az ismerősei között, vagy akár meghatározott témájú kérdésekben (például csak a párkapcsolati kérdésekben) is megnézheti. A felhasználók listájában bármely felhasználó grafikonján megnézheti, hozzá képest hol helyezkedik el mindenki között, vagy azt, hogy válaszai alapján mennyire ért egyet a többséggel (pl.: mennyire közhelyes, vagy extrém gondolkodású).