Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Gondolatainkban olvasnak a kutatók

2010.03.16. 11:24
3 hozzászólás

George Orwellt idézi a brit University College London idegkutatóinak vívmánya: mágneses rezonancia tomográfia (MRI) és egy számítógépes program segítségével képesek voltak nagy valószínűséggel megmondani, hogy kísérleti alanyaik három film közül épp melyikre gondolnak.

A tudósok tíz jelentkezőnek három semmitmondó rövid filmet vetítettek le - például egy nőről, aki talál egy levelet, majd azt bedobja a postaládába, vagy egy másikról, aki megiszik egy pohár kávét, utána pedig eldobja a poharat. A kísérleti személyeknek ezt követően  mágneses rezonancia tomográfban fel kellett idézniük az egyes filmeket. A filmekhez kapcsolódó agyhullámokat feljegyezték, majd egy számítógépes program azokat bizonyos mintákká alakította át.

A továbbiakban a kutatók csupán a mért minták alapján próbálták megmondani, hogy az alany épp melyik filmre gondolt. Sikerült is beazonosítaniuk a filmeket. Ez azt bizonyítja, hogy a mindennapok összetett emlékeiért felelős epizodikus emlékezetben hagyott idegi nyomok igen stabilak.