Tech blog

Izzadtságot elemez az antialkoholista autó

2007. augusztus 3., 16:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Antialkoholista autót mutatott be pénteken a Nissan. Ha a sofőr részeg vagy furcsán vezet, akkor az autó először hangjelzést ad ki, de ha erre nem reagál, akkor elkezdi rángatni a biztonsági övet. Ha a fojtogatás sem segít, leállítja a kocsit. A prototípus többféle módon is felismeri a részegeket. A kormány a vezető tenyerének verítékéből kimutatja a szeszt, és ha az illető kesztyűt húz, akkor az üléseken elhelyezett leheletvizsgálók mutatják ki az alkoholt. A műszerfalon lévő kamera folyamatosan figyeli a vezető szempilláinak mozgását, és ha nem nyílnak fel elég gyorsan, vészjelzést ad. A fedélzeti számítógép a vezetést elemzi és rögtön jelez minden anomáliát, cikkcakkot. Az autó csupán prototípus, amellyel az ittas vezetés megakadályozására kidolgozott eszközöket próbálják bemutatni. A Nissan azonban már gyárt olyan alkoholszondás kocsit, amely csak akkor indul, ha a vezető belefúj. Illetve ha a szonda alkoholt észlel, hiába fújja - akkor sem indul. (MTI)

Jövőre jelenik meg az Office for Mac 2008

2007. augusztus 3., 14:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Minőségi okok miatt csak 2008 januárjára halasztotta a Microsoft az Apple gépekre szánt Microsoft Office 2008 piacra dobását. A szoftvergyártó 2007 közepére ígérte az új irodai programcsomagot, de most még nagyon bugos a szoftver. A Microsoft több okra hivatkozik, például az új XML-alapú fájlformátumra, az új kezelőfelületre, és hogy az Apple átállt Intel processzorra.

Késik a GTA 4

2007. augusztus 3., 11:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Tizenhat százalékot esett a Take-Two Interactive részvényárfolyama, amikor kiderült, hogy a Grand Theft Auto negyedik része nem készül el időben. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a cég valószínűleg veszteséggel zárja az idei évet. A késés ráadásul óriási, az októberre ígért játék csak 2008 közepén jelenik meg. A hírnek a Mirosoft és a Sony sem örül, mert a roppant népszerű játék megjelenése után biztosan nőtt volna az érdeklődés az Xbox 360 és a PS3 konzolok iránt.


Windows XP fut az iPhone-kioszkon

2007. augusztus 3., 11:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az AT&T boltjában nem csilivili Mac OS X fut az iPhone-kioszkokon, hanem Windows XP, és még abból sem a pro változat. És úgy tűnik valamiért újra kellett indítani.

Harminc évet kapott a spamelő

2007. augusztus 3., 10:24 Módosítva: 2010.08.16 11:27
A kéretlen reklámlevelek terjesztését még sehol sem büntetik ilyen szigorúan, világot szétspamelő Christopher "Rizler" Smith nem is ezért kapott harminc évet. Drogkereskedelem, pénzmosás és bűnszervezet működtetése miatt ítélték el. Rizler azzal sem javított a helyzetén, hogy külföldre szökött az igazságszolgáltatás elől, és hogy halálosan megfenyegette az egyik tanú gyermekét. Smith a Burnsville Internet és az Xpress Pharmacy Direct nevű cégeivel több mint egymilliárd spamet postázott az AOL felhasználóinak, és az FBI szerint egy év alatt 18 millió dollárt keresett a péniszméretet növelő tabletták terjesztésével. A szövetségi hatóságok ebből 4,2 millió dollárt tudtak visszaszerezni, például lefoglalták a 1,1 millió dolláros házát, és tizenhét luxusautóját, amelyek összesen 1,8 millió dollárt érnek.

Laptopokat osztogat a gazdag mexikói

2007. augusztus 3., 10:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Carlos Slim, a világ második leggazdagabb embere bejelentette, hogy több százezer olcsó laptopot adományoz a mexikói gyermekeknek. A távközlési mogul idén még csak kétszázötvenezer laptopot ad a szegényeknek, jövőre azonban további egymilliót, mert kulcsfontosságúnak tartja a digitális oktatást. A Forbes toplistája szerint 53 milliárd dolláros vagyona van Slimnek, tehát a pár százmillió dolláros adomány valószínűleg fel sem tűnik majd a könyvelőjének. Vajon ki lesz az a magyar milliárdos, aki Hummer, heli, szőlő vagy újabb luxusvilla helyett a szegényeknek adja vagyona egy részét?

Hibridvonat Japánból

2007. augusztus 3., 06:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A hibridautók sikere után itt az első hibridvonat Japánból. A dízel-elektromos meghajtású Kiha E200 motorvonat a szigetország keleti részén debütált egy hegyvidéki üdülőhelyen. A 79 kilométer hosszú vonalon óránként fut végig.

A négy elektromos motort a tetőn elhelyezett lítium ion elemek hajtják meg, és a dízelmotor csak a legmeredekebb kaptatóknál kapcsol be, vagy amikor lemerülnek az elemek. Lassításkor a motor kikapcsol, de egy darabig még pörög tovább, az így felszabaduló energia pedig a szokásos vonatokkal ellentétben nem vész el, hanem az elemeket tölti.

A 46 ülőhellyel és 117 állóhellyel rendelkező vonat 60 százalékkal kevesebb üvegházhatást keltő gázt bocsát ki, 20 százalékkal hatékonyabban használja fel a dízel üzemanyagot és összehasonlíthatatlanul csendesebb, mint hagyományos elődjei. Az oldalára festett hatalmas "hibrid" feliraton kívül viszont semmi nem utal arra, hogy a Kiha E200 az első menetrendbe állított hibrid vonat az egész világon.

A vasút viszonylag környezetbarát közlekedési forma a hagyományos mozdonyokkal is, legalábbis az autózáshoz képest. Amerikában például a közlekedéssel kapcsolatos üvegházhatást keltő gázkibocsátás mindössze 4 százalékáért felelős, a hibridautók sikerén felbuzdulva azonban egyre több vállalat fejleszt hibridvonatot.

A technológia terjedésének legnagyobb akadálya a költségtényező; a Kiha E200, az East Japan Railway Company hibridje is 200 millió jenbe (308 millió forint) kerül, kétszer annyiba, mint egy hagyományos mozdony. Nem is biztos, hogy elindul a sorozatgyártás. Erről majd később döntenek, amikor elég adat gyűlt össze arról, hogy miként teljesít a vonat üzem közben. (via MTI)

Exkluzív játékbemutató a WCG hazai döntőjén

2007. augusztus 2., 15:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az érdeklődők a tervek szerint a WCG hazai döntőjén láthatják először a Bizarre Creations új nagyágyújaként beharangozott Project Gotham Racing 4 című játékprogramjának élő bemutatóját. A fejlesztők ígérete szerint a realisztikus grafikájú játékban a jól bevált régiek mellett számtalan új versenymódot és járművet is kipróbálhatnak majd a játékosok. Azt mindenesetre már most tudni, hogy az időjárási viszonyokra mind grafikai, mind vezetéstechnikai szempontból nagy hangsúlyt fektetnek. Idén első ízben lesz szépségverseny a rendezvény keretein belül (World Cyber Girls), melynek jelöltjeire augusztus 20-ig lehet voksolni az interneten. (via Prohardver)

 


Jelenet a játékból
Forrás: Hardwired


Háromszáz felett, átértékeled…

2007. augusztus 2., 12:33 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Rendes autónak is a becsületére válna a 320 kilométeres végsebesség, őrült mérnökök viszont egy távirányított kisautóval szeretnék elérni ezt a tempót. A 29,6 voltos, közvetlen meghajtást biztosító motor Nick Maslowski szerint képes lesz megdönteni a korábbi rekordot. Ezt is a mérnök állította be, de a 218 kilométeres óránkénti sebesség szerinte már kevés. A kísérleti fázisban állomásozó kisautón van egy rakás előremutató technikai bizbasz, például olvadásbiztos gumikkal szerelték fel, van benne stabilizációs rendszer, és a karosszéria is áramvonalas, ha már egyszer csúnya. Az Engadgeten videó is van.

Durva : Meteorológus esernyő

2007. augusztus 2., 12:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Időjárásjóslásra képes esernyőt hozott forgalomba egy cég az Egyesült Államokban. Az esernyő hosszútávú prognózissal nem szolgál, fél napra tudja megmondani, hogy milyen idő várható. Információit egy meteorológiai honlapról szerzi be a szerkezet. Ha rossz idő várható, a kütyü nyelén kék lámpa gyullad fel, fénye annál intenzívebb, minél bőségesebb csapadékra kell számítani. Az ernyő akkumulátorral működik, ami egyetlen feltöltéssel egy évig marad üzemképes. Ára 125 dollár, körülbelül 23 ezer forint. (via MTI)

Jön a bluray-kamera

2007. augusztus 2., 11:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Hitachi nem viccel, inkább piacra dobja a piac első bluray-kameráját. Valamiért csak a nyár végén kerül a boltokba a kütyü, így az ügyesen kikerüli a csúcsszezont, de a lényeg, hogy augusztus harmincadikától megvásárolható a termék Japánban. A világ többi részén kicsit tovább, októberig kell várni rá. Egyszerre két modellt dobnak piacra, mindegyik képes lesz írni a nyolc centiméteres, hét gigabájtos bluray-lemezeket, és lesz bennük 30 gigabájtos háttértár is. A kamera érzékelője 5,3 megapixeles lesz, amivel 4,32 megapixeles állóképeket, vagy 2,07 megapixeles filmeket lehet majd felvenni. A videók felbontása 1920x1080 pixel lesz, a kamera tehát teljes hd-felbontásban örökíti meg a nyári élményeket. A lemezre nagyjából egy óra videó fér ilyen minőségben, a merevlemezre meg négy óra, szóval a bluray-re valószínűleg nem is nagyon lesz szükség. A készülékek 200-230 ezer forintba kerülnek majd.

Jövő kedden jön az új iMac?

2007. augusztus 2., 10:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Apple sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat cupertinói főhadiszállására. A társaság közleménye szerint a prezentáció a Macintoshokra fog fókuszálni, de további információkkal nem szolgáltak, még arról sem beszéltek, hogy pontosan melyik modellről lesz szó.

Ha hinni lehet a pletykáknak, az új iMac bemutatójára kerül sor. A MacBook még mindig jól fogy, a MacBook Pro most frissült, a Mac Pro nyolcmagosa sem kövület, az iMac viszont évek óta szinte változatlan formában van piacon. Bár a gép hardvere teljesen kicserélődött, szakértől szerint a gép most tovább gyorsul, ugyanakkor az igazi újdonság az iMac külseje lesz. Bár az Apple-nél ezt még senki sem erősítette meg, a szakma alumínium-borítású gépeket vár.

A prezentáció jövő kedden lesz, magyar idő szerint késő délután-kora este. Az eseményre az Apple Town Hallban kerül sor, ahol már számos terméket bemutattak, például az első iPodot.

Kicsit biztonságosabb az iPhone

2007. augusztus 2., 09:56 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Elkészült az első javítás az iPhone-hoz. A társaság weboldaláról letölthető 1.01-es update néhány biztonsági lukat foltoz be a Safari-böngészőben, és egyéb netes kiegészítőkben. A frissítés azonnal átmászik az iPhone-ra, ahogy dokkolják a készüléket a számítógéphez. Az Apple kínosan ügyelt arra, hogy a javítás még a hackerkonferencia előtt megjelenjen, ahol a résztvevők az iPhone biztonsági réseit is elemezgették volna.

Bukás után erősödött az AMD

2007. augusztus 2., 07:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az AMD négy százalékponttal növelte piaci részesedését a második negyedévben, viszont még így sem sikerült a vállalatnak visszanyernie az első negyedévben készletproblémák miatt elbukott 6 százalékot. Az x86-os processzorok piacán a sunnyvale-i cég most 22,9 százalékos részesedéssel áll a második helyen, míg a rivális Intelnek 76,3 százalék jutott.

Az AMD tavalyi negyedik negyedéves katasztrofális teljesítményének főleg az volt az oka, hogy a processzorgyártó képtelen volt túladni a felhalmozott készletein, emitt év elején visszafogta a gyártást. A második negyedévre aztán rendeződött az AMD helyzete, sikerült normalizálni a készletmennyiséget.

A megszokott trend egyébként az, hogy a második negyedévben a forgalom visszaesik: még a szakértők sem értik, hogy idén miért maradt ebben az időszakban is erős a pc-kereslet. Az előző negyedévhez képest 12,2 százalékkal, a tavalyi év második negyedévével összehasonlítva pedig 15,2 százalékkal nőtt a processzorpiac. (via Prohardver)

A világ legnagyobb LCD- és napelemgyára épül Japánban

2007. augusztus 1., 16:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az LCD tévék piacának egyik vezető cége, a Sharp építi fel az egymillió négyzetméteres óriásgyárat, ahol a legújabb, tizedik generációs LCD-paneleket és hasonló technológiával készülő vékonyfilmes napelemeket gyártanak majd.

A világon elsőként itt gyártják majd az LCD-kijelzőket 8,7 négyzetméteres (2,85*3,05 m) alappanelekben, amiket a folyamat során hat darab 60 hüvelykes, vagy nyolc 50 hüvelykes panelre vágnak szét.

Az építkezés idén novemberben kezdődik, a gyártósorok a tervek szerint 2010 márciusában indulnak be.

Félmilliárd dollár a blogok éves reklámbevétele

2007. augusztus 1., 11:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A University of Texas és a Chitika online hirdetésszolgáltató közös felmérésének eredménye a meglepően magas összeg, ami ráadásul nem is a világ összes blogjára, "csak" a legnépszerűbb ötvenezerre vonatkozó becslés. A tanulmány szerint a blogok leglátogatottabb egy százalékánál csapódik le a hirdetési bevétel ötöde, illetve az első 15 százaléknál a pénz 90 százaléka.

Energiatakarékos fekete Google

2007. augusztus 1., 10:42 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Google háttérszíne fehér. A fehér háttérszín megjelenítése több energiát emészt fel mint a feketéé. Használjunk energiatakarékossági okokból feketére színezett Google-t! Ezen az alapelven működik a Blackle kereső, ami tulajdonképpen nem más, mint egy feketére festett Google. A számítások abból indulnak ki, hogy egy fehér háttérszínű oldal megjelenítése 74, míg egy feketéé 59 wattba kerül. Ha ehhez hozzávesszük a napi 200 millió Google-keresést, amit megszámítunk átlagosan tíz másodperccel, az napi bő félmillió órányi Google-jelenlétet jelent a világ monitorain. A Google feketére változtatása tehát évi 750 megawattórányi megtakarítást jelentene! Mivel a világ internetezői eléggé el nem ítélhető módon még nem álltak át mind a Blackle-re, az energiatakarékos kereső a mai napig mindössze 150 ezer wattórát spórolt.

Rózsaszín napelem az olcsó zöld energiáért

2007. augusztus 1., 10:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Ohio Egyetem kutatói olyan napelemet fejlesztettek ki, aminek előállítása a mostaniak negyedébe kerül, viszont ugyanannyi energiát képes termelni. Az új technológia neve DSCC (dye-sensitive solar cell, azaz színekre érzékeny napelem), és látványos jellemzője a felhasznált ruténium, titán és cink-oxid adta rózsaszín árnyalat.

Hárommilliárd eladott szám az iTuneson

2007. augusztus 1., 10:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A nagy iPhone-őrület kellős közepén az Apple csendesen bejelentette, hogy az online zeneboltja most ünnepelte a hárommilliárdadik eladott mp3-at. A cég ezzel az amerikai zenepiac harmadik legnagyobb szereplője, tíz százalékos részesedéssel, csak a két óriás-üzlethálózat, a Wal-Mart és a Best Buy előzi meg. Zeneipari szakértők szerint a digitális zenepiac forgalma a mostani évi hárommilliárd dollárról öt év alatt tízmilliárdra fog nőni, ezzel párhuzamosan a hagyományos hanghordozók forgalma a felére esik vissza.

Hogy mikor lesz magyar iTunes, annak megtippelésére a legmerészebb elemzők sem vállalkoznak.

A fejszámolóművész odavág

2007. augusztus 1., 10:05 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Új fejszámolási rekordot állított fel Alexis Lemaire "mentális atléta" (a BBC definíciója, gyönyörű kifejezés!), aki nem egészen 78 másodperc alatt vont fejben egy 200 jegyű számból tizenharmadik gyököt. A történelmi hűség kedvéért a feladvány és megoldása a következő volt:

85,877,066,894,718,045, 602,549,144,850,158,599,202,771,247,748,960,878,023,151, 390,314,284,284,465,842,798,373,290,242,826,571,823,153,045,030,300,932,591,615,405,929,429,773,640,895,967,991,
430,381,763,526,613,357,308,674,592,650,724,521,841,103,664,923,661,204,223 a tizenharmadik gyök alatt egyenlő 2,396,232,838,850,303.

Az elkerülhetetlen "hogy csinálja?" kérdésre Lemaire azt a homályos választ adta, hogy a számokat a fejében más struktúrákká alakítja, és egyszerűen meglátja a megoldást.

Ergonómikus billentyűzet

2007. augusztus 1., 09:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az AngelKitty weboldal jóvoltából, egyenesen Japánból érkezik geekdivat-rovatunk mai versenyzője, a billentyűzet-melltartóval kiegészített cicajelmez. A cucc bizarrul fest, de teljesen működőképes: usb-n csatlakozik a pécéhez, és teljes értékű, 85-gombos billentyűzetként funkcionál. Az ára 15750 jen, azaz nagyjából 24 ezer forint.

 

Nyolcmilliárdot bukott az Apple

2007. augusztus 1., 07:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Apple részvényeinek az árfolyama közel hét százalékot zuhant kedden. A piacon nincs egyetértés abban, hogy mi indította be az eladásokat annál a vállalatnál, amelyiknek papírjai az iPhone januári bejelentése óta 60 százalékot erősödtek. Mindenesetre a társaság kedden elbukta annak az emelkedésnek a jelentős részét, amit a telefon piacra kerülése óta hozott össze, utoljára július kilencedikén lehetett 130 dollár körül hozzájutni az Apple részvényeihez.

Szakértők szerint egy, a Wall Streeten terjedő pletyka okozta az árfolyam zuhanását. A meg nem erősített információk szerint az Apple csökkentette az iPod és az iPhone termelését, tehát kevesebb eladott készülékkel számol, mint azt korábban sejteni lehetett. A vállalat szóvivője nem kommentálta az értesüléseket.

Ugyanakkor a piac az iPodok további térnyerését, és az iPhone óriási sikerét árazta be a cég részvényeibe, így a pletyka hatására azonnal zuhanni kezdett az árfolyam. A hét százalékos esés pénzben kifejezve azt jeleni, hogy az Apple kedden még 122,5 milliárd dollárt ért, szerdán már 114,5 milliárdot. A helyzetet az sem mentette, hogy a kaliforniai cég szintén kedden jelentette be: már több mint hárommilliárd dalt értékesített az iTunes zenebolton keresztül.

A társaság körül egyébként is nagy a csodavárás (hatvan százalékos féléves erősödés után nem is csoda), így ha jön bármilyen negatív információ, egyből zuhanni kezd az árfolyam. Májusban például fél óra alatt négymilliárdot bukott az Apple, mert az Engadget arról írt, hogy az iPhone és a Mac OS X késni fog. Később kiderült, hogy a hír kacsa, így tőzsdei zárásra helyreállt az árfolyam, de az eset rámutatott arra, hogy mennyire sérülékeny az Apple.

Szklerózis multiplex géneket azonosítottak

2007. július 31., 17:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A szklerózis multiplex (SM) kialakulásában szerepet játszó géneket azonosított egy nemzetközi tudóscsoport. Két évtizednyi kutatás után bukkantak azokra a génekre, amelyekről a tudósok úgy vélik, szerepük lehet autoimmun betegségek kialakulásában. Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit idegen testnek érzékeli és elpusztítására törekszik. Az elpusztítandó alkotóelemek (antigének) általában fehérjék. Az immunreakció során gyulladás alakul ki az érintett szövetben és idővel a fehérjét szintetizáló sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, végső esetben el is pusztulhat.

Tovább

Az alkohol növeli a bélrák kockázatát

2007. július 31., 15:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egy korsó sör vagy egy nagy pohár bor naponta mintegy tíz százalékkal növeli a bélrák kockázatát - állítják brit tudósok. Az Egyesült Királyság Rákkutatási Központja szerint minél több alkoholt iszunk, annál nagyobb rizikót vállalunk - a daganatos betegségek kialakulásánál is. Akik két korsó erős világos sör mennyiségénél több alkoholt fogyasztanak naponta, azoknál 25 százalékkal nagyobb a kockázat a betegség kialakulására. A kutatók 480 ezer ember adatait elemezték, olvasható az International Journal of Cancer cikkében. Tim Key professzor, a Rákkutatási Központ igazgató-helyettese szerint "a kutatás világosan megmutatta, hogy ha valaki több alkoholt iszik, nagyobb a kockázata a bélrák kialakulására". Lesley Walker, a kutatóközpont igazgatója szerint meglehetősen nagy a zűrzavar akörül, "mi az ivás biztonságos szintje". A brit kormány ajánlása szerint a férfiak ne igyanak napi három-négy egységnél, vagyis 24-32 grammnál több alkoholt, a nők pedig 16-24 grammnyit fogyasszanak csak. A zavart az okozza, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek például egy pohár bor és egy egységnyi alkohol közé, miközben a bárokban ma már egy nagy pohárba két-három deci bort is kitöltenek. A tudósok szerint szigorúbb ajánlások kellenek, a nők ne igyanak többet napi két egységnyi, a férfiak pedig három egységnyi alkoholnál. (via MTI)

Elfogadta 2005-ös mérlegét a MakTel

2007. július 31., 14:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Kedden közgyűlést tartott Skopjében a Magyar Telekom macedóniai leányvállalata, a Makedonski Telekomunikacii (MakTel). Korábban tizenegy évnyi vezérigazgatóskodás után a macedón cég körüli botrány miatt mondott le a Magyar Telekom (korábbi nevén: Matáv) éléről Straub Elek. A számlázási botrány miatt máig nem volt elfogadott 2005-ös mérlege az ország egyik legnagyobb cégének. A közgyűlés most fogadta el a vállalat 2005. évi gazdálkodásáról az auditált éves beszámolót, továbbá határozott a 2005. évi eredmény után 7,4 milliárd macedón dénár (30,4 milliárd forint) összegű osztalék kifizetéséről. A Közgyűlés visszahívta a MakTel igazgatósági tagságából Szendrei Attila vezérigazgatót 2007. szeptember 10-i hatállyal, valamint igazgatósági tagokká választotta Szabó Jánost és Nikolai Beckerst 2007. július 31-i, illetve 2007. szeptember 10-i hatállyal, írja a Magyar Telekom közleménye.

Itt a Lego Indiana Jones videojáték!

2007. július 31., 14:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

2008 nyarán kezdik forgalmazni a három klasszikus Indiana Jones filmet ötvöző, Lego-szereplőkkel játszódó videojátékot, jelentette be a LucasArts a TT Games céggel közösen. Ugyanaz a csapat készíti a Lego Indiana Jones játékot, mint a nagy sikerű Lego Star Wars-t is. Sőt, szintén 2008-ra várható a Lego Batman és a Lego Universe munkacímű MMORPG (online szerepjáték) is.

Ikervizsgálattal a metabolikus szindróma megértéséért

2007. július 31., 11:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A hétvégi VIII. Országos Ikertalálkozón mutatkozott be a vizsgálat, amelynek célja a metabolikus szindróma, a genetikai állomány és a környezeti változók összefüggéseinek vizsgálata. Magyarországon a szív és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé a legtöbb halálesetért, ugyanakkor kialakulásuk nem végzetszerű. A sokak által csak korunk pestiseként emlegetett betegség a különböző anyagcsere és keringési zavarok (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás) együttes megjelenését foglalja magába.

Tovább

Népvándorlás kori falut találtak a Tiszánál

2007. július 31., 11:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Népvándorlás kori falura bukkantak a régészek a Vásárhelyi-terv részeként zajló folyószabályozási munka egyik helyszínén, a Tisza rákóczifalvi szakaszán, a bivalytói résznél talált hajdani település különlegessége, hogy teljes terjedelmében feltárható - közölte a szolnoki Damjanich múzeum ásatásvezető régésze. Az egykori falu korának meghatározása nem volt egyszerű, miután a területen előkerültek a szarmaták, a kelták településnyomai, de itt található a Kárpát-medence talán leggazdagabb rézkori temetője is - tette hozzá Csányi Marietta. A települést végül a feltárt kerámiák alapján sikerült a IX. századhoz, a késő népvándorláskorhoz kötni. Az ásatásvezető elmondta, egy komoly fejtörést okozó leletet, egy fej nélkül eltemetett emberi csontvázt is találtak. Az emberi maradványról megállapították, hogy részei nem anatómiai rendjüknek megfelelően helyezkednek el, tehát lefejezésén kívül más behatások is érhették. "Feltehetően emberáldozat emlékével szembesültünk. Hasonló lelet már előző évben is előkerült a jóval korábbi időből, így valószínű, hogy a korokon és népeken átívelő szokás újabb mementójával találkoztunk" - fogalmazott az ásatásvezető régész. (via MTI)

Nokiából iPhone

2007. július 31., 07:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Ez persze kicsit olyan, mintha valaki háromágú csillagot akarna ragasztani a BMW-jére, de a tett elfogadható, ha életet ment: egy braziliai programozó elkészítette az iPhone virtuális billentyűzetét Nokia N800-as készülékére. Gustavo Sverzut Barbieri szórakoztató akcentussal arról beszél a videón, hogy nem maradt más választása: az Apple nem forgalmazza Braziliában az iPhone-t, ezért egy hét alatt csinált magának egyet. A kísérlet elég jól sikerült, pont olyan nehéznek tűnik a gépelés az N800-al, mint az iPhone-nal, csak itt legalább folyamatosan tudja használni a fektetett billentyűzetet a júzer, míg az Apple telefonjánál sms írása közben csak állítva használhatjuk a készüléket, így a gombok még kisebb helyre zsúfolódnak össze.

A leggagyibb konzolok

2007. július 30., 15:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A GameTrailers toplistáit szeretjük, de általában mindegyikben találunk kivetnivalót. A lenti, a világegyetem legbénább játékkonzoljait rangsoroló válogatás viszont szinte tökéletes. Egyedül talán a Virtual Boyt tolnánk feljebb a listán, elvégre mégiscsak olyan kütyüről van szó, ami összesen két darab színével is képes volt fejfájást és epilepsziás rohamokat okozni. De ezen kívül is nehézsúlyú lúzerek sorakoznak a tízesben: Phantom, N-Gage, Jaguar, R-Zone és persze az Atari 5200, ami csodálatos kontrollerével bérelt helyet a listán. Az aranyérmes természetesen a Gizmondo lett, ami ugyan hivatalosan csak tavaly csődölt be (alig egy éves pályafutás után), de máris a legendás piaci elbarmolások között tartják számon (a budget verzióban például a júzernek kötelezően hirdetéseket kellett nézegetnie). A Gizmondo mögött álló svéd maffiózó, Stefan Eriksson autót sem vezetett ügyesebben, mint céget: egy ritka Ferrari megtörésével volt méltó kétes hírnevéhez.