Csökkent a 3G népszerűsége

2006.10.11. 22:04
A mobilgyártók minden próbálkozása ellenére - mert a mobilszolgáltatók szánalmas vergődéséről inkább ne is beszéljünk - a harmadik generációs technológia kezdi elveszíteni a vonzerejét. A költségek miatt. A TNS piackutató cég éves tanulmánya, a Global Technology Insight szerint egy év alatt alig nőtt a 3G-szolgáltatásokat használók száma, mert a többség szerint a mobiltévé meg a mobilos netezés egyszerűen baromság. (Na jó, ezt ők nem egészen így írták.)

Globálisan az emberek 23 százaléka a magas ár miatt nem használja ki a 3G-t, 21 százalék az arak miatt nem vásárol zeneszámokat, 23 százalék a magas díjak miatt nem mobilinternetezik. Milyen meglepő.

Egyébként nem értem, hogy hova a francba rohannak a mobilszolgáltatók, mi a fenéért akarnak rögtön mobiltévét meg mindenféle multimédiás hülyeséget megetetni velünk. Ha alaposabban megnézték volna, hogy mely technológiák voltak hosszú hosszú évekig a legnépszerűbbek az interneten, akkor talán még bele sem vágtak volna ebbe a multimédiás cirkuszba. Persze most már a YouTube meg a blogok körül forog minden, de a netezők többsége nem ezen nőtt fel. Hanem egyszerű szöveges kommunikáción. Közösségekben, fórumokon. Ha a mobilosok - a lehetőségeiket figyelembe véve - végigjárták volna ugyanazokat a lépcsőfokokat, mint a netes cégek, akkor talán már nem gagyi sms lenne a mobilokban, hanem email meg instant üzenetküldés, jelenlétszolgáltatással és természetesen rákapcsolódva a meglévő internetes hálózatokra (MSN, ICQ stb.) Az mms-t meg egyszerűen csatolt képfájlnak neveznénk. Nem lett volna olyan nagy kunszt ezeket megoldani.

Nyilván kialakult volna, hogy mobilról rövid emaileket küldünk, aztán meg szépen lassan (az árcsökkenés hatására) elkezdtünk volna képeket küldeni, mint ahogy a kedvező betárcsázós internetelérésen is sokan heti 168 órán át letöltöttek. whatever.

via mobile europe