N93, a gyermekgyilkos

2006.11.08. 23:00
No, néhány gondolat az N93-ról. A méretét nem kritizálom, mert egy videokamerás telefonnak szerintem ekkorának kell lennnie, így lehet jól megmarkolni videózás közben. Egyébként pont erről a témáról vitatkoztam úgy fél évvel ezelőtt Mike Butlerrel, a Nokia multimédiás részlegének egyik vezetőjével az N93 premierjén, és ő azt mondta, hogy soha nem lesz olyan multimédiás kütyüjük, ami mindenre tökéletes lenne. Ezeket az N-szériás téglafonokat szűk felhasználói körnek tervezik, és a speciális feladatok miatt mindig lesznek kompromisszumok - az N93 esetében az, hogy emberölésre is alkalmas.
(A lányom ráejtette a nagylábujjára, és kb. fél órán át üvöltött szegény.)

Szerintem csak annak szabad N93-at vennie, aki ugyanolyan élvezettel nézegeti az ötven évvel ezelőtt készült, kicsit elmosódott családi fotókat és a kissé kopottas fekete-fehér filmeket, mint a mai 10 megapixeles tűéles képeket. A helyzet persze nem ilyen vészes, csak szürkületben és rosszul megvilágított szobában nem érdemes videózni, mert a gombostűfejnyi optikán nem sok fény jut át. Kicsit lassan lövi el a fényképeket. A felvételeket CRT tévén érdemes lejátszani, mert azon kifejezetten szép. Amikor erősen kételkedő kollégáimnak megmutattam egy felvételt (72 centis tévén), azzal a beszólással ültek vissza a helyükre, hogy "nem is volt vicces, azt hittem röhöghetünk" [a minőségen - a szerk.] Letöltöttem a Google Videóról - természetesen a mobillal az otthoni wifin át - Pixar filmajánlókat is, és az otthoni 52 centis tévén elég jó minőségűek voltak. Más kérdés, hogy a Google szájt alig használható mobilon.

Kipróbáltam milyen lehet Jetsons stílusban videotelefonálni, de a tévékimenetre kötött kép eléggé akadozott. Azt viszont nem tudom, hogy a sávszélességgel közben volt-e baj. A Nokia helyében egyébként készítenék egy tévés videotelefonálásra alkalmas kütyüt, szerintem gazdagabb országokban simán lenne rá vevő. Vicces lenne egy olyan fejlesztés is, amelyben a 3D gyorsítóchip meg a processzor 1024x768-as képet is lazán meg tudna jeleníteni. A tévén az N93 VGA (640x480) képével is viszonylag jól tudtam mobillal netezni.  Nagyobb felbontásnál nem lógnának le a weboldalak a tévé képernyőjéről.

Telefonálni lehet vele, nagyon jók a gombjai, elég gyors, utcai internetezésre kiváló a nagy kijelző miatt, de meg kell tanulni 90 fokban elforgatott gombokon bepötyögni a címeket.
Most egyszerűen nem jut eszembe több, ha van konkrét kérdésetek, írjatok.

update: Most macerás lenne a fentiekről képet készíteni, de pótolni fogom a lemaradást.