Skype telefonteszt

2006.11.10. 23:03
Nálam van két Skype-telefon, a Netgear SPH101 és az SMC WSKP100. Látszik, hogy a két gyártó nem sok mobiltelefont gyártott eddig, mert nagyon gagyi gombokat használnak, a borítás kellemetlen tapintású műanyagból van, a készülékek nagyok és rondák. Elég gyorsan lemerültek, szerencsére szabványos mini USB-vel tölthetők, és ez a kábel minden modern háztartásban alapkellék. Viszont ingyen telefonálhat az ember, ha van otthon vagy a munkahelyén wifis netelérése. Fizetős wifin nem igazán kedvező a díjazás, legalábbis ha azzal számolok, hogy Berlinben 8 euróért lehet egy órán át használni egy T-Mobile hotspotot, akkor a percdíj 35 forintra jön ki.

A két készülék szoftvere nagyjából ugyanolyan. Fél perc alatt regisztráltam rajtuk egy-egy új felhasználót, és a kollégámat kiküldtem dohányozni az SMC-vel a kezében. Ugyanarra a routerre csatlakoztunk, szerinte nem volt túl tiszta a hangom, de jól értett mindent, szerintem csak egy kicsit halk volt a beszéd, de tökéletesen értető volt. Amikor ma este egy haveromat hívtam föl - ő az Őrs vezér terénél lakik, én Budafok északi  részén, tehát van köztünk távolság, és más a netszolgáltatónk - nagyjából ugyanolyan volt a hangminőség, mint bent a cégnél. (Nála PC+headset kombó volt.)

A két készülék hiánypótló, fene akar pécére kötött telefonokkal vacakolni, ugyanakkor 50-60 ezer forintért többet várok. Az is igaz, hogy jobban örülnék egy S60 kliensnek, ha egyszer WinMobile alá már régóta van Skype.