Megnyílt az iPhone, itt az SDK

2008.03.07. 16:15
Eddig az iPhone csak a böngészőjében tudott alkalmazásokat futtatni, aminek a fejlesztőcégek nagyon nem örültek, mivel a webes megoldások kevésbé fejlettek, mint az OS X operációs rendszeren futó natív szoftverek. Az Apple azonban a héten végre eleget tett a fejlesztők kérésének, és bemutatta a szoftverfejlesztői csomagját.


Az ingyen letölthető iPhone SDK (Software Developer's Kit) segítségével bárki ugyanolyan natív szoftvereket készíthet, mint amilyeneket maga az Apple készített a mobiljához. Az SDK-ban benne van az összes programozási interfész, valamint egy iPhone-szimulátor, amellyel letesztelhetők a mobilon futó szoftverek.


A szoftvereket csak az új iTunes Applications Store katalógusából lehet majd letölteni a mobilra, amely nemcsak a számítógépen elérhető, hanem az iPhone-ról is. A kiskereskedelmi ár hetven százaléka marad a fejlesztőké, mivel az Apple harminc százalékra igényt tart, sőt, a szoftverek forgalmazásáért egyszeri díjat is kell fizetni, 99 dollárt. Az Apple nem engedélyezi a pornográf, kártékony és jogsértő szoftverek forgalmazását, és az online telefonkliensek, például a Skype, kizárólag wifin működnek majd, mobilinterneten nem.


Egy befektetőcég szerint az iPhone olyan rendkívüli jelenség, hogy gyorsan összekapartak 100 millió dollárt, amellyel az Apple mobilplatformjára fejlesztő cégeket támogatják majd.


Az Apple egyébként rengeteg újdonságot pakol a mobilba, ami az üzleti felhasználóknak fontos, az operációs rendszer júniusban megjelenő verziójában lesz például push email, globális címlista, Cisco Ipsec VPN, még biztonságosabb wifi, Exchange-támogatás, és szigorú biztonsági szabályokat lehet majd megadni. Az átlag felhasználókat – leginkább a szülőket - ez annyiban érinti, hogy blokkolni lehet majd a böngésző és a YouTube használatát, nehogy a gyermek a mobilján internetezzen tanulás helyett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!