Nokia 6555: nem csúnya, de cserébe nem is érdekes

2008.03.18. 10:00
Nehéz egy semmilyen szempontból sem különleges telefonról írni. A Nokia 6555 legfontosabb tulajdonsága igazából az, hogy szép, de legalábbis nem ronda. Nem úgy szép, mint a drága, felsőkategóriás dizájntelefonok, igényesebb műanyagokkal, üveggel és fémmel (ahogy egy Samsung Armani vagy egy Nokia 8800). Itt minden a szokásos anyagokból van, de összességében mégis szép a készülék. A fekete házon kívül krómcsík fut végig, ami kinyitva áll össze egy teljes oválissá, és ez a krómcsík belül, a kijelző és a billentyűzet körül is visszaköszön. Kinyitva, oldalról nézve maga a telefon is szép ívet mutat. A külső, egyébként elég nagy (128 x 160 pixel) kijelzőn kinyitáskor és az összecsukás után néhány másodperccel kifejezetten szép analóg óra képe jelenik meg. Ezzel vége a feltűnő tulajdonságoknak, belül egy középkategóriás telefont találunk, szép kijelzővel (240 x 320 pixel), 1,3 megapixeles kamerával, 3G-vel, micro SD-kártyahellyel.
Az összhatást persze elrontja néhány bosszantó apróság: én például nem tudom megszokni, hogy egy csomó Nokiánál az üzenetek megnézegetése idegesítően sokáig tart, mivel hol a „Mappa megnyitása”, hol a „Visszatérés a mappához” üzeneteket bambulva vagyunk tétlenségre kárhoztatva. Ezek általában csak tizedmásodpercekig tartanak, de ez sok üzenetnél összeadódik, és nagyon zavaró. A telefon kinyitáskor is lassan ébred, azaz amikor csörgés után felvettem, a hívó fél rendszeresen nem hallotta a köszönésemet, így meg kellett szoknom, hogy a halló előtt várjak egy ütemet.
A harmadik rossz pont (ami szintén nem csak a 6555-ös sajátja) a gyenge akkuteljesítmény. A telefon egy-két nap alatt teljesen lemerül, és emiatt többször kerültem kínos helyzetbe, mert volt, hogy a töltőt otthon felejtettem, és az Indexben kevés embernek van az újfajta, kisebb töltőszabványhoz való töltője. Az akku egyébként rendesen melegszik is, a telefon néhány perces abajgatása után már kifejezetten kellemetlen a tenyérnek a meleg hátlap, az ujjaknak a meleg gomb. A telefon a Pannonnál 50 ezerért kapható előfizetéssel.