Nagy kocka, de jól navigál az Asus mobilja

2008.03.31. 07:00
Talán kevesen tudják, de az alaplapgyártásban élen járó Asusnak mobiltelefonjai is vannak, ezek közül próbáltam ki az aktuális csúcsmodellt, a P750-et. A készülék brutálisan nagy, mint általában a Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonok. Bár robusztus, érdemes rá vigyázni, hiszen 2,6 hüvelykes érintőkijelzője könnyen megsérülhet, és a memóriakártya nyílása fedetlen - kitűnő porgyűjtő. Szerencsére a készülék oldalán van egy hold gomb, amely nemcsak gombzárként működik, de egyben takarékos módba is kapcsolja a kijelzőt. (Képeink)

 A P750 kialakítása inkább praktikus, mintsem kifinomult. Egyszerű, szögletes műanyag téglatest. Szerintem a Microsoft-hívő rendszergazdák biztosan valami ilyesmire vágynak, és azért ők, mert a Windows Mobile kezeléséhez feltétlenül kell némi elkötelezettség a redmondi szoftvergyártó iránt. Másképp elég nehéz szemet hunyni afölött, hogy az ikonok a Windows 3.1-re hajaznak, a menük összetettek, és nagyon sok beállításhoz a szükségesnél többet kell klikkelni. Mindemellett a Windows Mobile legtöbb menüjében csak böködőpálcával használható az érintőkijelző, ami minden egyes művelet elvégzését legalább fél-egy másodperccel lassítja.
Szerencsére az Asus felismerte a Windows Mobile hibáit, ezért az indítókijelzőn elérhető egy Asus Launcher nevű menü, amelyben nagyobb ikonok vannak, így a legfontosabb funkciók kényelmesebben elérhetők. Itt ujjal böködve is simán elindítható a GPS vagy a Media Player. Emellett az Asus rendes gombokat is rakott a P750-re, amelyek szintén nagyon megkönnyítik a készülék használatát. Ezen kiegészítőknek hála nem volt gondom az Asus P750 kezelhetőségével, de a Microsoftnak teljesen át kellene alakítania az operációs rendszerét, mert a Windows Mobile kezelőfelülete katasztrofális.


 

 


A beépített GPS-t egészen ügyes alkalmazásokkal használja ki az Asus. Alapból térkép nem volt a készüléken, de a hsdpa kapcsolaton másodpercek alatt letöltöttem a Google Maps programot, és fél percen belül saját útvonalat tervezhettem rajta. Szerencsére egyszer sem jutott eszembe, hogy használnom kellene a földrajzi koordinátámat sms-ben továbbító Location Courier nevű programot, amely leginkább segélykérőként használható, ugyanakkor az utazásokat nyomon követő Travelogot többször is használtam. Eredetileg azt terveztem, hogy egy hosszú biciklizés útvonalát mentem le, de a rettentő hideg miatt inkább egy éjszakai ügyeletből történő hazavánszorgást örökítettem meg. A Travelog menet közben egy üres fehér háttérre lerajzolja az útvonal képét, ami önmagában semmire nem jó, csakhogy az útvonal lementhető .kmz formátumú fájlba, amely a Google Maps weboldalon és a Google Earth programban is betölthető.Kicsit lassan reagál a P750 kamerája, de egész tűrhet képeket készít, és ezt bele tudja menteni a képbe a földrajzi koordinátákat. Tehát ha a képet feltöltjük a Flickr tárhelyére, a kép megjeleníthető a Yahoo térképén. Az Asus mobiljában egyébként 520MHz-es processzor és 64 megabájt RAM van, ezért a készülék általában elég gyorsan reagált az utasításokra. Akkuja elméletileg három és fél óra beszédidőt biztosít, a készenléti ideje viszont nagyban függ attól, hogy használjuk-e a műholdas navigációt és a többi extra funkciót. Nálam minden este konnektorért könyörgött a készülék. A P750 kártyafüggetlenül körülbelül 150 ezer forintba kerül.Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?