Nagy kocka, de jól navigál az Asus mobilja

2008.03.31. 07:00
Talán kevesen tudják, de az alaplapgyártásban élen járó Asusnak mobiltelefonjai is vannak, ezek közül próbáltam ki az aktuális csúcsmodellt, a P750-et. A készülék brutálisan nagy, mint általában a Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonok. Bár robusztus, érdemes rá vigyázni, hiszen 2,6 hüvelykes érintőkijelzője könnyen megsérülhet, és a memóriakártya nyílása fedetlen - kitűnő porgyűjtő. Szerencsére a készülék oldalán van egy hold gomb, amely nemcsak gombzárként működik, de egyben takarékos módba is kapcsolja a kijelzőt. (Képeink)

 A P750 kialakítása inkább praktikus, mintsem kifinomult. Egyszerű, szögletes műanyag téglatest. Szerintem a Microsoft-hívő rendszergazdák biztosan valami ilyesmire vágynak, és azért ők, mert a Windows Mobile kezeléséhez feltétlenül kell némi elkötelezettség a redmondi szoftvergyártó iránt. Másképp elég nehéz szemet hunyni afölött, hogy az ikonok a Windows 3.1-re hajaznak, a menük összetettek, és nagyon sok beállításhoz a szükségesnél többet kell klikkelni. Mindemellett a Windows Mobile legtöbb menüjében csak böködőpálcával használható az érintőkijelző, ami minden egyes művelet elvégzését legalább fél-egy másodperccel lassítja.
Szerencsére az Asus felismerte a Windows Mobile hibáit, ezért az indítókijelzőn elérhető egy Asus Launcher nevű menü, amelyben nagyobb ikonok vannak, így a legfontosabb funkciók kényelmesebben elérhetők. Itt ujjal böködve is simán elindítható a GPS vagy a Media Player. Emellett az Asus rendes gombokat is rakott a P750-re, amelyek szintén nagyon megkönnyítik a készülék használatát. Ezen kiegészítőknek hála nem volt gondom az Asus P750 kezelhetőségével, de a Microsoftnak teljesen át kellene alakítania az operációs rendszerét, mert a Windows Mobile kezelőfelülete katasztrofális.


 

 


A beépített GPS-t egészen ügyes alkalmazásokkal használja ki az Asus. Alapból térkép nem volt a készüléken, de a hsdpa kapcsolaton másodpercek alatt letöltöttem a Google Maps programot, és fél percen belül saját útvonalat tervezhettem rajta. Szerencsére egyszer sem jutott eszembe, hogy használnom kellene a földrajzi koordinátámat sms-ben továbbító Location Courier nevű programot, amely leginkább segélykérőként használható, ugyanakkor az utazásokat nyomon követő Travelogot többször is használtam. Eredetileg azt terveztem, hogy egy hosszú biciklizés útvonalát mentem le, de a rettentő hideg miatt inkább egy éjszakai ügyeletből történő hazavánszorgást örökítettem meg. A Travelog menet közben egy üres fehér háttérre lerajzolja az útvonal képét, ami önmagában semmire nem jó, csakhogy az útvonal lementhető .kmz formátumú fájlba, amely a Google Maps weboldalon és a Google Earth programban is betölthető.Kicsit lassan reagál a P750 kamerája, de egész tűrhet képeket készít, és ezt bele tudja menteni a képbe a földrajzi koordinátákat. Tehát ha a képet feltöltjük a Flickr tárhelyére, a kép megjeleníthető a Yahoo térképén. Az Asus mobiljában egyébként 520MHz-es processzor és 64 megabájt RAM van, ezért a készülék általában elég gyorsan reagált az utasításokra. Akkuja elméletileg három és fél óra beszédidőt biztosít, a készenléti ideje viszont nagyban függ attól, hogy használjuk-e a műholdas navigációt és a többi extra funkciót. Nálam minden este konnektorért könyörgött a készülék. A P750 kártyafüggetlenül körülbelül 150 ezer forintba kerül.