Szédítő gyorsan terjed a hsdpa

2008.04.09. 13:18
Minden más mobiltechnológiánál gyorsabban terjed a hsdpa, egyetlen év alatt százötven százalékkal nőtt a több megabites mobilinternetre csatlakozni tudó eszközök száma, derül ki a mobilgyártók szövetsége (GSA) által közzétett adatokból. A szövetség szerint most 637 hsdpa-s termék van, aminek több mint a fele mobiltelefon. A második legnagyobb csoportba a laptopba dugható adatkártyák tartoznak, ezekből 103 típus kapható, ezután jönnek a vezeték nélküli routerek, az usb modemek, és a lista végén van még hét médialejátszó és egy kamera is.

Alan Hadden, a GSA elnöke azt mondja, hogy ezzel a növekedési sebességgel a hsdpa minden más mobiltechnológián túltesz, ugyanebben a fejlődési fázisban feleennyi edge-es készülék, és csupán hatodennyi 3G-s eszköz állt a vásárlók rendelkezésére.

A gyors feltöltését felelős hsupa is gyorsan terjed, már hatvanhat ilyen eszköz van, és a többségükkel másodpercenként 2,1 megabit adatot lehet feltolni a szerverekre. Emellett most már hetven hspa eszközben van GPS, míg fél évvel ezelőtt csupán húszban volt navigáció.