Teszten a Sony Ericsson Xperia X1

2008.04.19. 08:09
Végre valaki a kezébe vehette a sokak által várt Sony Ericsson X1 mobilt, amelyen a gyártótól szokatlan módon Windows Mobile operációs rendszer fut, de természetesen rengeteg extrával. A tesztelő nagyra értékelte, hogy a telefon külső nyílásait nem védi gumi izé, ami általában leszakad és elveszik, és szerinte szép az X1 fémborítása. A készülék nem túl széles, és a gombok közt viszonylag nagy a távolság, ezért nehezebb mellényúlni. Viszont a kijelző mellett/alatt lévő, X alakban felosztott funkciógombok nem tetszettek a tesztelőnek. Jót ír a furcsa optikai egérről, amellyel a kurzort lehet irányítani, ez egyébként a szokványos ötirányú irányítógombbal van egybeépítve.

A Windows Mobile 6.1 operációs rendszerrel felszerelt mobilban van hsdpa, hsupa, wifi, bluetooth, gps, 3,2 megapixeles kamera, 800x480 képpontos a kijelzője, memóriája microSD kártyával bővíthető, és szabványos fülhallgatót kell beledugni. Processzora 528 Mhz-es, és működik rajta a grafikai gyorsítás.

A Xperia egyik újítása, hogy a nagy méretű kijelzőn kisebb panelek jelennek meg, amelyek segítségével könnyen elérhetők a készülék főbb funkciói, vagy akár online szolgáltatások is, például a Google keresője. A Sony Ericsson nyilván pénzt kér majd azért, ha egy online szolgáltató - zenebolt, hírportál - fel akar kerülni a gyárból kikerülő készülékekre.


Egyetlen nagyon fontos kérdésre nem kaptunk egyelőre választ: vajon teljesen elrejtették a Windows Mobile rendszerét, vagy az X1 beállításakor ugyanazokat a ronda menüket kell használni, mint bármelyik másik windowsos készüléken? A tesztben szereplő készülék persze még nem végleges, a szoftvere változhat.

Kéne ilyen?


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!