Gyenge böngésző az iPhone-szerű Samsungban

2008.05.13. 07:00

Nagy nehezen sikerült szerezni a Samsung hazai képviseletétől egy relatíve friss modellt, az F490-es érintőkijelzős multimédiás csúcsmobilt, amely látszólag az iPhone riválisa, de valójában a két készüléket nem érdemes egymáshoz hasonlítani. Amíg a zenelejátszásra és böngészésre kihegyezett iPhone új termékkategóriát alkot, addig a Samsung F490 inkább egy teljesen szokványos mobil, érintőkijelzővel és látványos kezelőfelülettel.

Klikk a képre!

A Samsung F490 dizájnja jól sikerült, a hatalmas – 3,3 hüvelykes – kijelzőre jó ránézni, a készülék vékony és elegáns. A tervezők elkövettek egy aprócska bakit, egy ilyen készüléken nem szabadna a fülhallgató és a töltő csatlakozóját ronda lifegő műanyaggal lefedni. Érdekes egyébként, hogy a Samsung a lapos töltőcsatlakozó mellé (amelybe a gyári mikrofonos headset is bedugható) szabványos jack aljzatot is tett, így akinek van jobb minőségű fülhallgatója, annak nem kell átalakítóval szenvednie. Innen már csak egy lépés lenne, hogy az újabb modellekben a töltő és az adatkábel is szabványos legyen, mondjuk micro USB.

A kijelző alatt három érintésérzékeny gomb van, a készülék oldalán pedig a fényképező exponáló gombja, a hangerőállító, a készüléket bekapcsoló és az érintőfelületet lezáró csúszka, és a legfontosabb programok gyorsindító gombja van.

Legnagyobb bánatom, hogy bár az F490 akár 3,6 megabittel is tud szörfölni, a beépített böngésző bénasága miatt nem érdemes internetezéssel próbálkozni. Az Index.hu nyitóoldalán rengeteg hibás, értelmezhetetlen karakter jelent meg, és nagyon nehéz volt navigálni. Fájdalmasan lassan gördültek az oldalak, ráadásul az ujjammal nem abba az irányba kellett suhintanom, amerre logikus lett volna. Úgy fogom fel az érintőfelületet, mintha a tartalmak egy papírlapon lennének, tehát ha felfelé tolom az ujjamat, akkor kellene láthatóvá válnia a szájt aljának. Ehhez képest a Samsung kezelőfelülete úgy működik, mintha az oldalsó gördítősávot tologatnám az ujjammal, tehát ha lefelé tolom az ujjamat, akkor látom meg a weboldal alját.


 

A gördítés problémájától eltekintve a Samsung kezelőfelülete nagyon jó, és nagy segítség, hogy minden egyes érintést rezgéssel visszaigazol a készülék, így az ember agya nem terheli magát azzal, hogy vajon sikeres volt-e az ujjmozdulat. A prediktív szövegbevitel segítségével viszonylag gyorsan lehet üzenetet írni, annak ellenére, hogy a virtuális gombsor nem qwerty leosztású, hanem a szokványos számgombokat szimulálja.

A nagy, 16:9 képarányú kijelző videózásra is jól használható. Lehetne. Ha az F490 támogatna olyan elterjedt formátumokat, mint a DivX és az Xvid. A Nokia N82-vel felvett VGA videókat persze jól lejátszotta, de sajnos ezek 4:3 képarányúak, ezért mindkét oldalon vastag fekete csík éktelenkedett. Az F490 saját videófelvevője szóra sem érdemes, a másodpercenként 15 képkocka QVGA felbontásban szánalmas. A fényképező is főleg izomból, pontosabban a megapixelek számával próbálja lenyűgözni a felhasználót.

A Samsung úgy látszik próbál megfelelni az aktuális divatnak, amely szerint az érintőkijelzős készülékek a menők, de az F490 olyan, mintha különösebb koncepció nélkül belelapátoltak volna egy rakás csúcstechnológiát. Ajánlható annak, aki szép, divatos mobilt szeretne, amellyel főleg telefonálni akar. Azért a telefonálásnak is vannak kisebb buktatói: mivel a gombok érintésérzékenyek, először aktiválni kell a gombokat, és csak azután lehet beszélni.