OLED kell a Nokiának

2008.08.14. 20:52

A Nokia csak olyan kijelzőgyártó cégtől akar rendelni, amely képes AMOLED paneleket gyártani, annek ellenére, hogy most egyetlen készülékében sem használja a technológiát. Iparági szakértők szerint a világ legnagyobb mobilgyártója nagyon bízik abban, hogy az AMOLED-ben rejlik a mobilkijelzők jövője.

Az OLED önmagában szerves fénykibocsátó diódákból felépített kijelzőt jelent, az AMOLED pedig ennek az aktívmátrixos változata. Az AMOLED kijelzőkben az OLED pixelek egy aktívmátrixos TFT panelra vannak ráhelyezve, amely meghatározza, hogy az egyes pixelek mennyi áramot kapjanak. Az elterjedtebb passzívmátrixos OLED-nél csak soronként lehet szabályozni az áramfogyasztást.

Az AMOLED ugyanolyan szép képet ad, mint a passzív változat, de sokkal kevesebbet fogyaszt, ezért érthető, hogy a Nokia miért szeretne minél több készülékbe ilyen kijelzőt építeni.

A Justamp hírportál szerint a Nokia két beszállítója foglalkozik ezzel a technológiával, de jelenleg egyik sem gyárt nagy volumentben AMOLED paneleket. Az AU Optronics két évvel ezelőtt a nagy anyagköltségek miatt bezárta az AMOLED gyártósorait, de állítása szerint azokat bármikor újra tudja indítani. Emellett újraszervezi a fejlesztőcsoportját, és az év második felében új termékekkel is előáll.

Az TPO Display csapata is fejleszt AMOLED kijelzőket, és vannak gyártósorai, de a tömegtermelés beindításához sokkal több berendezésre lesz szüksége.