Bázisállomás szélenergiával

2008.09.20. 07:28

Négy év múlva több mint százezer mobil bázisálomást alternatív energiával akar működtetni az iparág egyik legnagyobb szövetsége, a GSM Association (GSMA). Szél- és  napenergia, illetve bioüzemanyag lehet az energiaforrás, és a GSMA becslése szerint ezzel a lépéssel évente körülbelül 2,5 milliárd liter dízelt lehet majd megspórolni. Kár, hogy nem itt, a nagyszabású tervet ugyanis a fejlődő országokban akarják kivitelezni. Huszonöt mobilszolgáltatót látnak el szakmai tanácsokkal.

Jelenleg ezerötszáz bázisállomás megy megújuló energiával, például Indiában, ahol dízel és haszált főzőolaj keverékéből nyernek energiát. Vanuatu szigetén pedig napenergiával és szélkerekekkel fejlesztenek áramot 17 adótoronynál.

A GSMA becslése szerint az alternatív energia használata ötven százalékkal megnöveli a bázisállomás költségét, és általában csak kiegészítésként használják a dízelgenerátor mellett. A Register cikke szerint a szolgáltatók csak akkor fektetik be ilyesmibe a pénzüket, ha két éven belül megtérül a költség, ezért a GSMa próbálja lenyomni a megoldás árát, többek között szakértői segítséggel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!