Év végére 4 milliárd mobilozó lesz

2008.09.25. 20:45

A mobilozók száma idén év végére eléri a négymilliárdot, jelentette be Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkára csütörtökön New Yorkban. Az előfizetések száma az utóbbi 8 évben évente 25 százalékkal emelkedett. Míg a mobiltelefonok elterjedtségi mutatója 2000-ben csak 12 százalék volt, 2008 végére már meghaladja a 60 százalékot.

Az ITU főtitkárának értékelése szerint a 4 milliárd előfizetés révén lehetővé válik, hogy az egész világ részesülhessen az információs és kommunikációs technológia előnyeiből. A legnagyobb arányú növekedést a gyorsan fejlődő országokban rögzítették, például Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában; csak ebben a négy országban az év végére 1,3 milliárd mobil-előfizető lesz.

Touré szerint a mobiltelefon elterjedtségnek ez a szintje katalizátorként hat a Milleniumi Fejlesztési Célok elérésében, amelyek az alábbiak:

1. Véget vetni a súlyos szegénységnek és éhínségnek
2. Mindenkinek alapfokú oktatást biztosítani
3. Előmozdítani a nemek közti egyenlőséget, segíteni a nők felemelkedését
4. Csökkenteni a gyermekhalandóságot
5. Javítani az anyai egészségügyet
6. Küzdeni az AIDS, a malária és más betegségek ellen
7. Biztosítani a környezeti fenntarthatóságot
8. A fejlesztések érdekében globális partnerséget építeni ki

Bővebben itt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?