A Symbian fejlesztői szeretik a nyílt forráskódot

2009.04.08. 16:27

Emlékezetes, hogy a Nokia 410 millió dollárt fizetett a Symbian mobil operációs rendszert gyártó cégért, hogy végül mindent odaadjon a közösségnek azzal, hogy nyílttá teszi a forráskódot. A MocoNews érdekes beszámolót írt arról, hogy hol tart a folyamat, és hogy a cégen belül miként élik meg az átállást. Röviden összefoglalva: jól.

A múlt héten a Symbian alapítvány megkapta a márkához kapcsolódó doméneket és a márkaneveket, és bemutatta új logóját, a sárga szívet, ami olyan, mintha egy óvodás rajza lenne. Ez persze nem baj, már-már cuki az új logó.

David Wood kutatási igazgató arról beszélt, hogy a cég dolgozói nagyon örültek az átállásnak, mert a nyílt forráskód rengeteg előnnyel jár. Korábban sokszor falba ütköztek, például csak korlátozottan tudtak segíteni a fejlesztőknek, hiszen a forráskód védett volt, nem beszélhettek meg velük minden műszaki részletet.

Az igazi kérdés persze az, hogy a Symbiant használó gyártók miként tudják majd pénzre váltani ezt a nyíltságot? Érdekli-e a júzert, hogy a fejlesztő most már bármit megbeszélhet a symbianos kollégáival?

Máris vannak, akik hibásan értelmezik a Symbian nyílt forráskódra váltását - Wood egyik nyilvános beszédében a mozgalom szót használta, erre sokan lehurrogták, attól féltek, hogy most már a Symbiannál is olyan agyatlan fanboyokat akarnak látni, mint amilyenek az Apple holdudvarában szép számban előfordulnak. Tisztelet a kivételnek, nem akarom megsérteni a racionális Apple-júzereket. Wood azonban megmagyarázta, hogy csupán tájékozott, intelligens szenvedélyt várnak a résztvevőktől, és hogy tudják, mit csinálnak.