Elkészült a 4G-s mobilhálózat szabványa

2009.11.06. 10:20 Módosítva: 2009-11-06 10:29:01

Az ágazat 12 meghatározó vállalata bejelentette, hogy elkészült az úgynevezett LTE (Long Term Evolution) mobilhálózaton megvalósított hangátvitel és üzenetküldés egységes műszaki profilja. Az LTE a jelenleg használt gsm és 3G utódja.

Most, hogy megvannak a legfontosabb szabványok, a szolgáltatók és a mobilgyártók elkezdhetnek alkalmazásokat kifejleszteni, derül ki az Ericsson, Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks, Sony Ericsson és Vodafone közös közleményéből.

Az LTE-nek azonban nem az sms és a telefonálás lesz a legfontosabb szolgáltatása, hanem a nagy adatátviteli sebesség. Akár 100 megabites letöltési sebesség is elérhető az LTE-hálózatokon, ami elősegíti, hogy a mobiltelefonok nagy teljesítményű mobil számítógépekké váljanak.

Az Európai Unió 2004 és 2007 között 25 millió euróval támogatta az LTE-alapú negyedik generációs (4G) mobilhálózatokat megalapozó kutatásokat, jövőre pedig további 18 millió eurót fordít erre a célra.

A technológia először Svédországban és Norvégiában lesz elérhető 2010 első felében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?