Jól kell időzíteni a frekvenciadöntést

MTI/Index
2009.11.09. 16:45
Csökkent a Pannon bevétele és nyeresége a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, részben a forint gyengülése miatt. A 900 MHz-es sáv megnyitását a cég szerint jól kell időzíteni, nehogy megváltozzon a helyzet a választások után.

Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója hétfőn elmondta, hogy a válság hatása már érezhető, de még mindig kevésbé, mint más iparágakban.

Az árbevétel éves összehasonlításban 7,9 százalékkal csökkent, és 2009 harmadik negyedévében 44,88 milliárd forint volt, míg az üzemi szintű nyereség 14,98 milliárd forintot tett ki, 5,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Kedvező viszont az, hogy az egy előfizetőre jutó átlagos havi árbevétel második negyedévhez képest 2 százalékponttal nőtt.

A Pannon a válság hatását az üzemi költségek csökkentésével és a hatékonyság növelésével próbálta ellensúlyozni. Anders Jensen elmondta, hogy a fő növekedési terület a mobilszélessáv, ahol az elmúlt három hónapban folyamatos növekedést tudtak felmutatni. A Pannon ezen a területen azonban lemaradt a Vodafone és a T-Mobile mögött, a harmadik helyen áll a mobilnetes piaci részesedésben. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a Pannon a mobilok kijelzőjén való netezésre fordított nagyobb hangsúlyt, és ennek az eredménye bíztató.

Megmentő 900 MHz

Ha egy éven belül nem lesz előrelépés a 900 MHz-es mobilnet ügyében, akkor baj van, mondta Anders Jensen. Ismeretes, hogy a 900MHz-es frekvencia, amit most a gsm-szolgáltatás használ, különösen alkalmas lenne a gyors mobilnetezésre. Nagyobb területen, olcsóbban lehetne szélessávú hozzáférést biztosítani. Az igazgató szerint a 900 MHz-es frekvencia megnyitásáról 2010 év első két negyedévében dönteni kell, de nagyon fontos az időzítés. Nem lenne jó, ha a döntést esetleg a választások után megváltoztatnák.

A Pannon a harmadik negyedévben 2,86 milliárd forintot fordít beruházásokra, elsősorban hálózatfejlesztésre, 22,2 százalékkal kevesebbet, mint 2008 harmadik negyedében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?