Az Apple keres a legtöbbet a mobilokon

2009.11.12. 08:01

A világ két legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia és a Samsung is közzétette a pénzügyi jelentését a legutóbbi negyedévről, amiből elemzők azt a következtetést vonták le, hogy hiába uralja a két cég összesen a piac 60 százalékát, az Apple mindkettőt lenyomja nyereségben.

Az Apple-nek nem szokása a tőzsdei jelentésében részletezni, hogy az egyes üzletágai mennyivel járultak hozzá a cég teljes eredményéhez, mindenesetre a szakértők az idei harmadik negyedévre 1,6 milliárd dollárra becsülték az iPhone által termelt profitot. A Nokia hiába adott el ezalatt sokkal több telefont (108,5 millió a 7,4 millió iPhone mellett), hiába generáltak ezek nagyobb forgalmat neki (10,36 milliárd dollár az iPhone 4,5 milliárdja mellett), a nyeresége végül csak 1,1 milliárd lett, főként a gazdasági válság fékező hatása miatt.

Bár a teljes mobilpiac stagnál, az okostelefonok szárnyalnak, 20-30 százalékos növekedést felmutatva eladási adatokban tavalyhoz képest. A trend nagy nyertesei az Apple, a research in Motion (a Blackberry gyártója), és a HTC. Két nagy kissé késve próbál felkapaszkodni melléjük: A Nokia most mutatta be az N900 okostelefont, ami Linux Mameo rendszert futtat, és nagyon sokat vár tőle a finnek vezérkara, a Samsung pedig egy saját operációs rendszerrel állt elő Bada néven. Elemzők szerint nagy kérdés (és a karácsonyi piac vélhetően meg is fogja válaszolni), hogy szükség van-e még új platformokra és operációs rendszerekre a mobilok piacán, vagy csak még jobban összezavarják ezzel a gyártók a vásárlókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!