Kedden jön a Google mobiltelefonja

2010.01.04. 16:16

A várva várt Googlephone-ról hivatalosan szinte semmit nem lehet tudni, nem hivatalosan viszont szinte mindent. Kedden mutatják be, kétéves előfizetéssel 180 dollárba kerül majd, és okos lesz. Hogy Európába mikor jön, nem tudni.

Most már szinte biztos, hogy a Google keddre meghirdetett sajtótájékoztatóján végre bemutatja a Nexus One-t, a Googlephone-nak is nevezett készüléket, amelyet persze nem a kaliforniai cég, hanem a tajvani HTC gyárt. A telefont, amely alaphelyzetben a T-Mobile hálózatát használja majd, nem a mobilszolgáltató, hanem maga a Google árulja majd, sőt az is lehet, hogy a cég szokásos módszereihez híven eleinte csak meghívásos alapon lehet hozzájutni.

Kémfotón a Nexus One. Forrás: Engadget
Kémfotón a Nexus One. Forrás: Engadget

Az Engadgeten, a Gizmodón és a PC World-ön megjelent értesülésekés találgatások alapján a Nexus One-on a Google mobil operációs rendszerének legfrissebb változata, az Android 2.1 fut majd. A készülék kétéves előfizetéssel várhatóan 180 dollárba (kb. 34 000 Ft), kártyafüggetlenül 530 dollárba (kb. 100 000 Ft) kerül majd, vagyis egy kicsit olcsóbb lesz, mint vetélytársa, az Amerikában legnépszerűbb androidos mobil, a Motorola verizonos Droidja (200, illetve 560 dollár).

Havi 80 dollárért a tulajdonosok 500 lebeszélhető percet, korlátlan adat- és sms-küldési lehetőséget kapnak majd a T-Mobile-tól, legalábbis az Egyesült Államokban – a Nexus One európai terjesztéséről és az árakról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a cég valószínűleg a világ több országában is forgalmazza majd a telefont.

Gomb nem lesz, kopipészt lesz

A Google még tavaly év végén kiosztott a munkatársak között telefonokat tesztelésre, és az így kiszivárgott kémfotókon látszik, hogy a Nexus One az iPhone-hoz hasonlóan érintőképernyős lesz, vagyis nem lesznek rajta nyomógombok, mint a konkurens Droidon. Processzora viszont kétszer erősebb (állítólag 1 GHz-es Snapdragon) lesz, mint a Droidé, és kétszer annyi memória is kerül bele, 256 helyett 512 MB.

A kiszivárgott specifikációk ezen kívül 3.5 mm-es fülhallgató-kimenetre, sztereó bluetoothra, mikro-usb-s adatátvitelre, 5 megapixeles kamerára és cserélhető, 1400 mAH-s akkumulátorra engednek következtetni. A Nexus One lejátssza majd az összes népszerű zeneformátumot az mp3-tól a wav-ig, lesz benne iránytű és gyorsulásmérő szenzor is, sőt az iPhone-tulajdonosoknak a 3.0-ás frissítés előtti nagy fájdalmára, a kopipészt hiányára is gyógyírt nyújt majd.

Abban viszont még a bennfentesek sem biztosak, hogy lesz-e a Google telefonjában hangtárcsázás, jegyzetelő és irodai alkalmazás, lehet-e videót rögzíteni a kamerával és lejátssza-e majd a YouTube-videókat, de mivel a korábbi Droid mindezt tudja, jó eséllyel a Google saját androidos mobilja sem marad majd el a vetélytárs mögött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!