Szombattól nem működnek a hétjegyű mobilszámok

2010.01.14. 15:52 Módosítva: 2010-01-14 17:32:51

Január 16-án, szombaton nulla órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS, MMS küldésnél mind a 11 számjegy, azaz a teljes mobiltelefon-szám tárcsázására lesz szükség.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság és a három nagy mobilszolgáltató arra kéri felhasználókat, hogy ha eddig nem tették, most nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és a csak hét számjeggyel beírtakat írják át a 11 számjegyes formátumra. A számokat mindenkinek a saját szolgáltatója előhívója alapján (0620; 0630; 0670, vagy ugyanez +36-tal) kell kiegészítenie, mintha másik szolgáltató hálózatába telefonálna, vagy külföldről akarna magyar számot hívni.

A három hazai szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, és ez a szám a következő években várhatóan tovább növekszik. A rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok bővítése volt a cél a változással: mivel megszűnik a hálózaton belüli hétszámjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a nullás és egyes számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok, így közel hatmillió telefonszámmal bővül a kiosztható tartomány.

A szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom szolgáltató hálózatában jelentősen csökkent a hétjegyű előfizetői szám megadásával indított hívások, illetve üzenetek száma, de látható, hogy sokan még ezt a formátumot használják. Szombattól az ilyen hívásoknál hangbemondással figyelmeztetik az ügyfeleket a helyes tárcsázásra. Ezek a hívások ingyenesek lesznek, ahogy a hétszámjegyes számra küldött, és így célba nem érő SMS-ek és MMS-ekért sem számláznak.

A telefonszámok az átállással nem változnak meg, a változás nem érinti a mobilhálózatból vezetékesbe, vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövid számok (például a segélykérő 112-es szám) hívását sem.

A szolgáltatók külön felhívják a figyelmet, hogy ellenőrizzük a SIM kártyával működő riasztók, liftek távvezérelhető kazánok, és egyéb berendezések beállítását, hogy azok január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek. Célszerű ellenőrizni az olyan számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

További kérdésekre a Pannonnál a 1747 és 1220, a T-Mobile-nál a 1430, a Vodafone-nál pedig a 1270-es ingyenes telefonszámon válaszolnak az ügyfélszolgálatok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!