Nexus One egy ringben a Microsofttal

2010.01.21. 00:26 Módosítva: 2010-01-21 07:20:50
Megérkezett szerkesztőségünkbe a Nexus One szupertelefon, és kölcsönkértünk egy másik mobilt is, hogy izgalmasabb legyen az erődemonstráció. Nehézsúlyú harcosaink mindent megtesznek a közönség szórakoztatásáért, de a bajnok nem kiütéssel, csak pontozással győzött.

Egy percig sem gondolkoztunk azon, hogy ki legyen a Nexus One ellenfele. Csakis a HTC HD2 jöhetett szóba. A HTC rakta össze a Google mobilját is, mindegyikben 1 GHz-es Snapdragon processzor és nagyjából fél gigabájt ram van. Az egyiken a Google legújabb Android rendszere, a másikon viszont a HTC extráival feltuningolt Windows Mobile 6.5 fut.

Bemelegítés

A mérkőzés kezdete előtt megtettük a szükséges óvintézkedéseket, mindkét készüléket feltöltöttük, visszaállítottuk a gyári adatokat, és beléjük toltunk egy-egy SIM-kártyát. Az első menetben azt vizsgáltuk, hogy a két mobil mennyire segíti a kezdő felhasználót.

Meglepő az eredmény, az első menetet a HD2 simán megnyerte. A Nexus One csak egy leírással mutatta meg, hogyan kell a virtuális billentyűzeten gépelni, a HD2-vel ki is lehetett próbálni. A Windows ráadásul jó sorrendben végezte el a beállításokat. Először csatlakozott a wifire, és utána állította be az online szolgáltatásokat. Elég béna, hogy a webes vénával megáldott Google fordítva próbálkozik, először internetre menne, aztán észleli, hogy nincs is kapcsolat. Persze amibe a HTC belenyúl, az máshogyan működik: a tesztben nem szereplő HTC Hero is jó sorrendben végzi el a beállításokat.

A HTC HD2 rögtön beállíttatja a júzerrel a levelezést, majd a Facebook-, Twitter- és YouTube-hozzáféréseket, és csak ezután lép be a rendszerbe. A Nexus One esetében egy különálló programmal kellett csatlakozni a Facebookra, Twitterezni meg a böngészőben lehet. (Vagy később klienst telepíteni.)

Minden a helyére kerül

A második menetben azt ellenőriztük, hogy minden beállítás rendben van-e. Itt már keményebbek voltak az ütések. A HD2 másodpercekkel a belépés után jelezte, hogy új email érkezett, a Nexus One - noha egy Google Apps postafiókról van szó - ugyanazt a levelet két perc múlva észlelte.

Ezután mindkét mobil kapott egy-egy pofont: egyiknél sem volt jó a mobilinternet beállítása. A Nexus One azt sem tudta, hogy tennie kéne valamit, kézzel kellett megadni a Pannon APN-jét a csatlakozáshoz. A HD2 viszont nem jó Vodafone APN-t adott meg, át kellett írni a mobilhálózaton való netezéshez.

A második menetet már a Nexus One nyerte, fölényesen, mert az emailen kívül az interneten tárolt névjegyeket letöltötte, és az online naptárakat is beállította. A HD2-n a szinkronizáció beállítása nehézkes volt, és a névjegyalbum rossz sorrendben mutatja a család- és keresztneveket.

Kapnak a képükre

Megvannak a névjegyek, naptárbejegyzések és csatlakoztunk az online közösségekhez, most jöhet az interfész. A Nexus One hozzáfért minden adathoz, mégsem kötötte orromra, hogy valakinek pont ma van születésnapja. Ha tudni akarom, legyek szíves kirakni egy naptár-widgetet a főmenübe. Egyébként ebből sem derült ki, a Nexus csak egy hétvégi eseményre figyelmeztetett. A HD2 Sense nevű interfésze sokkal informatívabb, a mobil készenléti módban és a főmenüben is közölte az adott nap egyetlen eseményét.

Ebben a menetben nehéz pontot osztani, mert mindkét rendszer interfésze nagyon profi. Igaz, hogy a HTC Sense kevésbé személyre szabható, cserébe viszont nagyon logikusan rendezett, szép, és minden lényeges információt megjelenít. A Nexus One kezelőfelületét mindenki egyedi módon állíthatja be, de a Google által kínált widgetek elég egyszerűek. De a HTC Hero nevű androidos mobilon a miniprogramok jobban ki vannak dolgozva.

Persze a programok belső kezelőfelületén nagy a Nexus One előnye, mert az Android menüstruktúrája egyszerűbb, átláthatóbb, mint az évekkel ezelőtt kitalált, mára elavult Windows Mobilé. A pontot a Nexus kapja.

Kezdődhet a bunyó

A leghosszabb menetben a Nexus One és a HD2 legfontosabb szoftvereit hasonlítottuk össze. Nagyon fontos, hogy egy csúcskategóriás mobilban hibátlan video- és zenelejátszó, böngésző, levelező és képkezelő legyen, mert ezek határozzák meg a felhasználói élményt.

Böngésző: A két mobil hasonlóan tölti be a weboldalakat, és egyiken sem jelennek meg az Index.hu videói. Apróbb különbségek vannak a böngésző kezelésében. A Nexus One egyetlen ujjmozdulatra végigfut a hosszú hírportálok aljáig, tehát meg kell állítani a gördítést, ha az oldal közepén van a keresett tartalom. A HD2 oldalanként gördít, az Index.hu címlapját nyolc ujjmozdulattal lehet végignézni.

A Nexus One a weboldalak képét is elmenti a könyvjelző mellé (ha már volt megnyitva az adott oldal), a HD2 csak az oldal nevét menti el. Távlati nézetben furcsa, hogy a Nexus One felére összehúzott szöveghasábot mutat. Ez pont elfér a kijelzőn, amikor ránagyítunk a szövegre. A HTC az eredeti nézetet mutatja, és nagyításkor egy pillanat alatt elintézi a szöveg méretre igazítását.

Email: Jó a Nexus One levelezője, de még a Google emailszolgáltatását sem kezeli tökéletesen. A képekkel telerakott, html-formázású emailek szépen megjelennek, a Gmail minden funkciója elérhető. Ugyanakkor zavaró, hogy nem lehet sorrendbe állítani a címkéket, vagy letiltani azokat a mappákat, amiket a mobilon nem akarunk látni. A HD2 emailezése kiforrottabb, mert a legfrissebb emailek szövege a menüből elovasható. A kliensprogram kezelőfelülete csúnyább, de a nagy kijelző miatt kényelmesebben kezelhetők a mappák.

Zenelejátszó: Érthetetlen, hogy a Nexus One főmenübe helyezhető  miniprogramja miért lett ilyen egyszerű, ugyanis kevesebbet tud, mint a gyári fülhallgatón lévő háromgombos vezérlő. A miniprogrammal csak előre, az utóbbival viszont mindkét irányban lehet számot léptetni. A lejátszók egyébként nagyon hasonlóak, jól kezelhetők.

Képkezelő: A Nexus One simán lenyomja a HD2-t azzal, hogy a képgalériában nemcsak a készülék memóriájában tárolt fotók jelennek meg, hanem a Picasaweb tárhelyen lévő albumok is. A Nexus One arra is képes, hogy egy Google-hozzáférésből az emaileket ne, csak a képeket szinkronizálja, így elég egy helyre feltölteni a közös családi fotókat.

Azért a HD2-ben is van olyan funkció, ami a Nexus One-ból hiányzik. A Nexus One például beválogatja a képek közé a zenei albumok borítóképét is, ami idegesítően béna dolog. A HD2 képkezelője csak a kedvenc albumunk képeit mutogatja, nincs keveredés.

Extrák: A Nexus One ebben már veri a riválisát, mert a Google sok okos kiegészítőt belerakott a mobilba. Magyarul sajnos nem tud a hangfelismerő, de angolul lehet a mobilnak sms-t vagy webes keresést diktálni. Van egy Car Home nevű program, ami összegyűjti az autóban szükséges eszközöket, hogy vezetés közben kényelmesen lehessen navigációra váltani és telefonálni.

Ami nincs meg a Nexus One-ban, pillanatok alatt letölthető az Android Market nevű online szoftverboltból. Húszezer programból lehet válogatni, ezek közül a legjobbak a rádióban szóló zenét felismerő Shazam, a termékeket felismerő, közeli boltok irányát megmutató Google Goggles, a dalok szövegét letöltő TuneWiki. És persze van Twitter-kliens is, mint a Twindroid és a Swift.

Hajszállal vezet a Google

A HD2 és a Nexus One összehasonlítása jól mutatja, hogy a Google Android sok szempontból a Windows Mobile előtt  jár. A Microsoft csak februárban mutatja be az új Windows Mobile 7-et, ami felveszi a versenyt az Androiddal, és nem tudni, hogy mikor lesz kész a végleges verzió, tehát a Google tovább növelheti az előnyét. Persze az is kiderült, hogy a kevéssé ismert tajvani HTC az Androiddal és a Windows Mobillal is jól tud bánni, és bármelyikkel modern okostelefont készít.

A Nexus One a Speedshop.hu segítségével jutott el hozzánk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!