Multitouchosra hekkelték a Nexus One-t

2010.01.22. 16:30 Módosítva: 2010-01-22 16:32:17

Egy hackerkörökben népszerű, Cyanogen fedőnevű ismeretlen feltörte a Google Nexus One okostelefonját, ráadásul hasznos funkcióval bővítette azt: a telefon érintőképernyője multitouchos a törés futtatása után.

Cyanogen szerdán tette közzé a Nexus One-ból multitouchos kütyüt varázsoló szoftverét – erre azután került sor, hogy a Google a telefon operációs rendszerét, az Android 2.1-es verzióját nyílt forráskódúvá tette, zöld utat adva a házi barkácsmegoldásoknak.

A multitouch, azaz a többérintős funkció az iPhone egyik nagy erőssége, az Apple telefonja debütálása óta tudja ezt. A funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyszerre több helyen is manipulálja a kijelző tartalmát, például két ujjával kinagyítson egy képet. Bár azt a Nexus One megjelenése előtt mindenki biztosra vette, hogy a Google telefonja technikailag képes lesz a multitouchra, a készülék Amerikában úgy jelent meg, hogy a Google letiltotta saját alkalmazásaiban a funkciót – állítólag azért, mert korábban megegyezett erről az Apple-lel.

Ennek ellenére létezik olyan böngésző – a Dolphin browser –, amivel már használható a multitouch funkció, de Cyanogen az alapböngészőt tette multitouchossá, megkerülve a Google letiltásait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!