A Nokia Siemens kinézte magának a Motorolát

MTI/Index
2010.07.14. 15:32
Hálózati üzletágát kívánja erősíteni a Nokia, és a Wall Street Journal szerint a cég már be is jelentkezett a Motorolához, hogy megvenné a hálózati eszközöket gyártó üzletágát.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a tranzakció értéke 1,1-1,3 milliárd dollár körül lehet, a megegyezés pedig akár heteken belül megszülethet. A Motorola külön akarja választani a veszteséges mobilkészülék-gyártást a távközlési hálózati eszközöket gyártó üzletágtól, és a feldarabolás után két különálló vállalat jönne létre.

A tervek szerint elsőként SpinCo néven válna ki a mobilkészülékeket és a kábeltelevíziós adás fogására alkalmas eszközöket gyártó ágazat. A fennmaradó, nyereséges részlegek Motorola Solutions néven működnének tovább, és folytatná a vonalkód-leolvasók, címkeolvasók, rádiós technikák, biztonsági rendszerek és távközlési hálózati eszközök gyártását.

A 2011 első negyedére tervezett feldarabolás után az eddigi elképzelések szerint a Motorola mindkét vállalatban megőrizte volna részesedését, az NSN érdeklődése azonban átírhatja a forgatókönyvet.

Osztanak, szoroznak

A Motorola hosszú ideje fontolgatja a vállalat felosztását, a pénzügyi-gazdasági válság miatt azonban egy időre félre kellett tennie az erről szóló terveket. A Nokia Siemens Networks pedig már egy ideje erősíteni szeretné észak-amerikai jelenlétét, mert az európai piacon többek közt az Ericson és az Alcatel-Lucent szorongatja, Kínában pedig a Huawei, valamint a ZTE fenyegeti pozícióit.

Tavaly azonban az NSN üres kézzel távozott a kanadai Nortel feldarabolása után. A Motorola egy részének megvásárolásával ugyanakkor fontos amerikai ügyfeleket kaparintana meg az európai konszern. Egy elemző azonban nincs meggyőződve arról, hogy érdemes a Motorolára hajtani.

A Motorola ugyanúgy GSM technológiával foglalkozik, mint az NSN, ezzel szemben a Nortel az Észak-Amerikában és Ázsia bizonyos részein elterjedt CDMA, illetve az új LTE technológiában volt jártas. Magyarán a Nortellel az NSN valóban új területekre tudott volna betörni.