Minden magyar szolgáltatónál lehet iPhone 4

2010.07.19. 11:58 Módosítva: 2010.07.19. 12:47
Technikai akadálya nem lesz annak, hogy mindegyik magyar szolgáltatónál megjelenjen az iPhone 4-es, és a piaci ésszerűség is ezt diktálja. Hivatalosan azonban egyik cég sem kommentálja a hírt, azt sem lehet tudni, mikor érkezik meg a mobil Magyarországra.

Pénteken jelentette be a Vodafone, hogy megkezdi Magyarországon is a micro SIM-ek forgalmazását. Ezt a szokásosnál kisebb SIM kártyát több készülék is használja, Európában és a nyugati világban azonban elsősorban az Apple termékei miatt lett ismert. A kaliforniai cég tabletjében, az iPadben ugyanis ilyet használnak, ahogy a közelmúltban megjelent iPhone 4-ben szintén.

Mindenkinél lesz?

Nem sokkal azután, hogy a Vodafone bejelentést tett, a Telenor twitteren tette közzé, hogy szeptemberig szintén megkezdik a micro SIM-ek forgalmazását. "Reméljük, velünk maradtok addig" – üzenték azoknak a twitterezőknek, akiket főleg az Apple mobilja miatt érdekel ez a kártya.

Ezzel teljes lesz a hazai kínálat, hiszen az iPhone-okat kizárólagosan forgalmazó T-Mobile-nál már vagy egy hónapja megjelent ez a termékcsoport. Csak iPhone 4 nincs még az országban, sőt azt sem lehet tudni, mikor és kihez érkezik meg.

Tény, hogy jelenleg csak a T-Mobile árulhatja az Apple termékeit, Magyarországon az Egyesült Államokhoz hasonlóan csak egy forgalmazó van. Számos olyan ország akad ugyanakkor világszerte, ahol több cég is kínálja a készüléket, köztük olyanok, ahol a Magyarországon a körön kívülre került Vodafone vagy Telenor kínálatában is megtalálható az iPhone.

000T TRWas3270276

Logikus lépés

Szakértők szerint az iPhone 4 nálunk őszre várható premierjével nyitás várható azokon a piacokon is, amiken korábban csak egy szolgáltatótól lehetett megvenni a mobilt, ez diktálja ugyanis a vállalatérdek. Egyrészt a kizárólagos szerződés olyan sokba kerül a szolgáltatóknak, hogy azt az elmúlt egy-két év tapasztalatai alapján kevesen akarják majd meghosszabbítani. Másrészt meg az Apple-nek is érdeke, hogy minél erőteljesebben tudjon fellépni a Google Android platformját használó telefonokkal szemben, amiket szabadon, megkötések nélkül bárki megvásárolhat.

Ráadásul a Telenor és a Vodafone hazai hálózatában sem lesz ismeretlen készülék az iPhone, hiszen bár hivatalosan egyetlen darabot sem adtak el nálunk ezek a cégek, a máshol vásárolt, majd függetlenített, vagy eleve függetlenül vett készülékek tízezres nagyságrendben vannak jelen hálózatukon.

A két cég ugyanakkor nem kívánta hivatalosan kommentálni a pletykákat. Semmilyen bejelenteni valónk nincs iPhone 4-gyel kapcsolatban" – tudtuk meg a Vodafone-tól. A Telenor válaszában leírta, hogy bár Magyarországon nem árulják a mobilt, sok előfizetőjük ragaszkodik a márkához, ezért lehetővé szerették volna tenni számukra, hogy a szolgáltató hálózatában az iPhone 4-est is tudják használni. Hozzátették, hogy bár a Telenor több országban is forgalmazza az Apple mobilját, az új iPhone-nal és iPaddel kapcsolatban jelenleg nincs bejelenteni valójuk.