Megjelent a Windows Phone 7

2010.10.11. 20:15 Módosítva: 2010.10.11. 20:21
A nemzetközi premier szele Magyarországot is elérte, a Vodafone az LG Optimus 7, a T-Mobile a Samsung Omnia 7 okostelefonont vette fel a kínálatába.

Egyszerű, modern és szép. Ez a három szó jutott az eszembe a Windows Phone 7 rövid kipróbálása után. A szoftvergyártó hétfőn mutatta be az új operációs rendszert, amely az Egyesült Államokban kilencféle készülékén debütált, de Magyarországra már csak az LG Optimus 7 és a Samsung Omnia 7 jutott el az első körben.

Az Optimus 7 először a Vodafone kínálatában lesz, és az árat október 21-ig nem hajlandóak elárulni. Arra viszont többször is felhívták a figyelmet, hogy nagyon komoly hardverről van szó, és nem győzték hangsúlyozni a szolgáltatónál igénybe vehető kamatmentes hitelt. Vagyis nyilván sokba kerül majd a mobil. Az Optimus 7 kijelzője 3,8 hüvelykes, 480x800 pixeles, 720p felbontású videót rögzít és játszik le, 16 GB a memóriája.

Beleépítettek néhány extrát is, például wifin át lehet filmet sugározni a tévére, a ScanSearch nevű program pedig a gps segítségével a közeli helyekről árul el információkat (mint a Layar az Androidon.) A Vodafone exkluzivitása egyébként csak egy hétig tart, utána megjelenik a kártyafüggetlen verzió is.

A T-Mobile a rivális koreai gyártó, a Samsung mobilját dobja piacra. Az Omnia 7 is csúcskategóriás mobil, processzora 1 GHz-es, kijelzője 4 hüvelykes és 480x800 pixeles, videokamerája 720p felbontásban rögzít, lesz 8 és 16 gigabájtos modell.

MetroUiHeader.png

Meglepődtem, amikor rájöttem, hogy a néhány perces teszt után is majdnem tökéletesen eltaláltam a Microsoft jelszavait. A Metro UI nevű kezelőfelületet a fenti szavakkal hirdetik, nekem a letisztultság helyett a szépség jutott eszembe. Ennél bővebb véleményt majd akkor alkotunk, ha alaposabban kipróbáljuk az új rendszert, erre valószínűleg szerdán lesz lehetőségünk.

A Metro UI nemcsak egyszerűen kezelhető, hanem szakít az Apple által diktált egyhangúsággal is. Az elmúlt években szinte mindenki az iPhone menüjét utánozta, és az apróhirdetéseknél is egyhangúbb ikonok után a Windows Phone 7 grafikus menüje olyan, mintha a Microsoft a legjobb divatmagazinokból merített volna ihletet.

Úgy változatos a rendszer dizájnja, hogy közben maximálisan figyeltek a következetességre, és minden programban oldalra lapozva lehet több funkciót elérni. Végigfutottam a beállítások menüpontot is, amely februárban a barcelonai mobilkiállításon még nem volt készen. A rendszernek ez a része is nagyon használhatónak tűnik, a korábbi Windows Mobile 6.5-höz képest óriás az előrelépés.

A sajtótájékoztatón nem volt idő kipróbálni az LG hardverét, az viszont látszott, hogy a kezelőfelület késlekedés nélkül reagál az érintésre, a két ujjal történő zoomolás olyan gyors, mintha egyáltalán nem terhelné a processzort.