A mobilos Windows lenyomja az iPhone-t

2011.03.30. 14:55

A Microsoft mobilos operációs rendszere, a Windows Phone 7 négy év alatt a mostani 5,5 százalékról 21 százalékra növeli majd piaci részesedését, jósolják az IDC piackutató cég szakértői. Elemzésük szerint az okostelefonok piacán az Android erősödő dominanciája várható, a Blackberry és az iPhone enyhe visszaesése, a Symbian halála, és a Windows szárnyalása.

chart smartphone market.top.gif

A Windows felemelkedésére a jelenlegi erős növekedése és a Nokiával kötött milliárdos megállapodás ad okot, de az elemzők szerint a Microsoftnak ennek ellenére sem sikerül majd a megszűnő Symbian teljes piaci részesedését átvenni, mert annak bő negyedét az Android szívja majd fel. A Blackberry és az iOS hanyatlása mögött az áll, hogy a két operációs rendszer zárt, csak az RIM, illetve az Apple néhány készülékén fut, így a teljes okostelefon-piac bővülési ütemével nem tudják tartani a lépést. A teljes piac növekedését évi 20 százalékra teszik az elemzők.

Ha bejön az IDC számítása, négy év múlva már majdnem minden második okostelefonon Android fut majd. Persze erre nem garancia még az sem, hogy a cég általában megbízhatónak számít, hiszen a tavaly ilyenkori hasonló elemzésükben 2014-re jósolták az Android 25 százalékos piaci részesedését, ami a valóságban 2011 elején jött el, és várhatóan idén év végére 39 százalékra nő.