Dől a pénz a Microsofthoz az Androidból

2011.05.28. 11:53 Módosítva: 2011.05.28. 12:09

Több mint egy évvel ezelőtt kötött megállapodást a HTC és a Microsoft arról, hogy az Android operációs rendszert használó tajvani gyártó licencdíjat fizet a szoftvergyártónak néhány szabadalom használatáért. Egy becslés szerint a HTC azóta 30 millió okostelefont adott el, és a Citi elemzője azt állítja, a gyártó készülékenként 5 dollárt fizet a Microsoftnak.

Ez annyit jelent, hogy a Microsoft eddig nagyjából 150 millió dollárt kaszált az Androidon. Ezt érdemes összevetni azzal, hogy körülbelül 2 millió Windows Phone 7 licenc kelt el, és a becslések szerint darabja 15 dollárba kerül. Ez alapján a Windows Phone 7 csak 30 millió dollárt hozott a Microsoftnak.

Előfordulhat, hogy pontatlanok a becslések, de még viszonylag nagy eltérés esetén is igaz lehet, hogy az Android több pénzt termel a Microsoftnak, mint a Windows Phone. Ráadásul számos androidos gyártó még nem fizeti az említett licencdíjat, tehát az arány még módosulhat, az Android javára. Vagy kárára, attól függően, hogy kinek a szemszögéből nézzük.  • Hírek
  • Bankszámla