Ésszel mobilozzon külföldön!

2011.06.18. 08:51
Még mindig felháborítóan drága a külföldi telefonálás, és a mobilnet roaming-tarifája brutális terrortámadás a pénztárcánk ellen. A pénzkidobás azonban megelőzhető a nyaralóknak szánt díjcsomagokkal, amelyeknek hála pihenés közben is élvezhetjük az okostelefonok minden előnyét.

Itthon hasznos eszköz az okostelefon, külföldön szinte nélkülözhetetlen. Csak rábökünk a mobil térképén egy célpontra, és máris odavisznek minket. Két gombnyomás, és barátaink irigykedve lájkolhatják a Facebookra beküldött fotónkat. Vihetünk magunkkal útikönyvet, szótárat, és sudokut az esős napokra. Egyszer mobilnet nélkül maradtam, aminek az lett az eredménye, hogy Sanghajban emlékezetből kellett elgyalogolnom a hostelemig éjjel 1-kor a szakadó esőben, úgyhogy megfogadtam, mobil nélkül egy tapodtat se.

000 Was3501395

A szolgáltatók segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, és azokat a díjcsomagokat, amelyekkel olcsóbban megúszható a külföldi vakáció. A Telenortól akár 49 forintos percdíjat is kaphat, a T-Mobile előfizetői 60 forintért tölthetnek le 100 kilobájtot, a Vodafone üzleteiből ingyen hívható a magyar ügyfélszolgálat. Reméljük, az utóbbira nem lesz szükség.

 1. Legyen bekapcsolva a roaming szolgáltatás, enélkül nem lehet külföldön telefonálni. Ha ritkán jár külföldön, vagy új előfizetése van, akkor jobban jár, ha felhívja a szolgáltató ügyfélszolgálatát.
 2. Ne felejtse el, hogy a családi és egyéb társas kedvezmények (például az ingyenes percek) külföldön nem érvényesek. Azt se felejtse el, hogy a fogadott hívásokért is fizetni kell!
 3. Ellenőrizze, hogy a célországban milyen szolgáltatások elérhetők. Kellemetlen meglepetés érheti, ha mobilnetre van szüksége, de az adatok csak néhány tíz kilobites sebességgel csordogálnak. Lassú hálózaton nehezen, vagy egyáltalán nem jönnek le a legfrissebb lájkok.
 4. Ránézne az Index.hu-ra? Letöltene néhány emailt? Felejtse el, mert duplán rosszul jár. Először akkor, amikor meglátja az emailben érkező rossz híreket, majd akkor, amikor kézhez kapja a havi telefonszámlát. Az automatikus adatszinkronizálást (email és naptár letöltése) mindenképpen kapcsolja ki!
 5. Ha feltöltőkártyája van, akkor utazás előtt töltse fel az egyenlegét. Utólag sokkal nehezebb lesz, valószínűleg az otthon maradt ismerősök segítségét is igénybe kell vennie.
 6. Ne hagyja a készüléket a napon, se napon álló autóban, mert a hőségben könnyebben tönkremegy. Illetve jó okot ad arra, hogy feltörjék a kocsiját.
 7. Vízi túrára szerezzen be egy védőtokot. Brutálisak az árak, de még rosszabb, ha pár csepp víz miatt tönkremegy az okostelefonja.
 8. A mobilban tárolt hívószámokat egészítse ki +36 XX előtaggal, hogy külföldről is néhány gombnyomással tudjon telefonálni.
 9. Otthon töltsön le a telefonjára minden fontos dokumentumot (interneten vett jegyek, leírások, voucher-ek) Ha a készüléke alkalmas rá, még otthon telepítsen rá offline térképeket. Nokia okostelefonokon ez sima ügy, mert a finn cég ingyenessé tette a navigációt. Androidon az ingyenes MapDroid működik netelérés nélkül, de ez elég kezdetleges, érdemesebb beszerezni egy rendes navigációs szoftvert.
 10. Vegyen egy memóriakártyát, amin rengeteg fotó elfér.
 11. A töltőt semmiképpen ne hagyja otthon! Szerezzen be egy adaptert, hogy használni tudja az Európán kívüli egzotikus aljzatokat.

Vodafone

A Vodafone több díjcsomagot kínál a külföldre utazó ügyfeleinek. A Vodafone Passport szolgáltatást érdemes aktiválni, ha a célországban elérhető. Ezzel az otthoni tarifákon lehet telefonálni, a kapcsolási díj 319 Ft tíz percenként (Amit úgy is számolhatunk, hogy 10 perc telefonálás percenként 31,9 forinttal drágább, mint Magyarországon. Rövidebb hívásoknál nagyobb a különbség!). Egyébként a szolgáltató sms-ben küld tájékoztatót az adott országban érvényes tarifákról.

Internetezéshez többféle díjcsomag van, az sms-ben megrendelhető Mobilweb Napijegy Külföldön 24 órán át érvényes, 10 megabájt adatforgalom van benne, és feltöltőkártyások is használhatják. Díja a célországtól függően 690 vagy 1390 forint. Aki gyakrabban jár külföldön, annak jobban megéri a Mobilweb Külföldön Opció, amely 1690 Ft-os havidíjért napi 50 MB adatforgalmat nyújt az EU-ban és még néhány országban. Ez csak havidíjas ügyfeleknek elérhető, és itthon elő kell rá fizetni, sms-ben nem megrendelhető.

000 DV804380

A Vodafone itthon is több üzletében elhelyezett egy telefonkészüléket, amellyel ingyen felhívhatók más Vodafone-országok ügyfélszolgálatai. Ezt  a szolgáltatást más országokban is elkezdték bevezetni, illetve néhány országból (Ausztria, Csehország, Németország, Görögország, Anglia, Írország, Új-Zéland, Portugália és Törökország) már a magyar turisták is hazatelefonálhatnak.

Adatroaming limit: alapbeállítással havi 17220 forintig lehet szabadon internetezni, ennek 80 százalékának elérésekor figyelmeztető sms-t kap az ügyfél. A korlát elérésekor leáll a külföldi netszolgáltatás, de a 1270-es telefonszámra elküldött, “TOVABB” szót tartalmazó üzenettel folytatható a netezés. Aki kevesebbet akar költeni, 3000 forintos korlátot is beállíthat a 1270-es számra küldött, “LIMIT3” tartalmú üzenettel.

Telenor

A szolgáltató idén vezette be a Roaming Hívó díjcsomagot, amellyel az 1-es díjzónában lévő országokban egyszeri 299 forintos kapcsolási díj kipengetése után 49 forintos percdíjért lehet telefonálni, és ingyen fogadhatunk hívásokat (viszont hívásfogadáskor is ki kell fizetni a kapcsolási díjat). A mobilinternet is ebben a díjzónában a legolcsóbb, 100 kilobájt adatforgalom 59 forintba kerül.

000 Del414699

Bár a Telenor is sms-ben figyelmezteti az ügyfeleit arról, hogy már egy külföldi szolgáltató hálózatán barangolnak, azt javasolják, hogy a magyar határ közelében mindig figyeljük a szolgáltató logóját. Magyarországon is megtörténhet, hogy a mobilunk ideiglenesen külföldi hálózatra csatlakozik, és akkor magasabb percdíjakat kell fizetni. Ha hosszabb ideig a határ közelében vagyunk, akkor a telefonon érdemes beállítani a kézi hálózatválasztást.

Sajnos a Telenornak nincs extra adatroaming-csomagja, amellyel még olcsóbbá lehetne tenni a külföldi netezést. A telefonálásra van még egy ajánlata, a kártyás ügyfelek vehetik igénybe a Praktikum Roaming 20 és 50 tarifákat, amelyek 30 napig érvényesek, az 1., 2. és 3. díjzónában használhatók, és hívás fogadásra és indítására egyaránt felhasználhatók. Az ügyfelek 3000 forintért 20 percet és 20 sms-t, 7290 forintért 50 percet és 50 sms-t tartalmaznak. Ez leginkább a 3. díjzónában jó ajánlat, ahol 50 perc telefonálás 34000 forintba kerülne.

Adatroaming limit: a Telenornál 29 megabájtnál állítható fel a letöltési korlát a 1741-es megrendelő vonalon, vagy a 06-20-20-200 számra sms-ben elküldött “netroamingfigyelo” szóval. Ugyanerre a számra a TORLES szó küldésével tovább használható a mobilnet a külföldi hálózaton. Csak az EU területén, valamint Horvátország, Szerbia és Montenegro bizonyos hálózatain működik.

T-Mobile

Előszezonban nyaralók még nem élvezhetik a T-Mobile Travel & Surf csomagokat, amelyekkel július 1-től lehet kedvező áron internetezni. A 690 forintos Travel & Surf S csomaggal 24 óra alatt 10 megabájt adatot forgalmazhat a készülékünk, míg a szintén egy napos Travel & Surf M 1990 forintért 50 megát ad. Ezek Domino feltöltőkártyával is igénybe vehetők.

000 Par3496596

Hosszabb nyaraláshoz jobban passzol az egy hétig érvényes, 250 megás Travel & Surf L, ám ez már 10590 forinttal csökkenti a tintahalra és borra szánt keretünket. A díjcsomagoknál nincs túlforgalmazási díj: a Travel & Surf S és M esetében 24 óra után, illetve az adatkorlát elérésekor leáll a net, míg a Travel & Surf L használói mindenképpen kihasználhatják az 1 hetes időszakot, de a 250 megabájt elhasználása után csak 32 kilobit per másodperccel szörfölhetnek tovább.

Adatroaming limit: belföldről a 1430-es telefonszámon, külföldről a +36 30 3440970 számon aktiválható, és az utóbbi csak az EU területén hívható ingyen. Az Európai Unióban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben elérhető korlátozás négyféle méretben kapható: a 3 megabájtos limittel legfeljebb 1860 forintot fizetünk, 4 MB-nál 2460 forintot, 6 MB-nál 3720 forintot, 9 MB esetén 5580 forintot. A határ átlépésekor automatikusan leáll a netszolgáltatás, a limitet a 1430-as számra küldött, “-LIPAREUGPRS” szóval lehet kikapcsolni.

Idegen hálózat a lazuláshoz

Egészen jól alakulnak a mobiltarifák, de mindig sokkal jobban járunk egy helyi SIM-kártyával. Ehhez persze szolgáltatófüggetlen mobilt vagy usb-sticket kell használni. A legtöbb országban van olyan feltöltőkártyás csomag, amellyel a roaminghoz képest fillérekért netezhetünk. Németországban például napi 3 euróért korlátlanul hozzáférést kapunk.

000 Par6282254

A kártyacsere járulékos haszna, hogy ki kell venni a telefonunkból a saját SIM-kártyánkat, tehát a főnökünk garantáltan nem ér minket utol. Legfeljebb emailben, de azt úgysem tudja ellenőrizni, hogy elolvastuk-e. Ha mégis fontos, hogy telefonon utolérhetők legyünk, akkor legalább laptopnak vagy a táblagépnek érdemes függetlennek maradnia. Azokon nagyobb az adatforgalom, helyi SIM-kártyával jó sokat spórolhatunk. • Tippek
 • Bankszámla