LTE bevezetésére készül a Telenor

2011.07.06. 09:26 Módosítva: 2011-07-06 15:10:18
A kormány elgördített minden akadályt a legmodernebb mobilhálózati technológiák bevezetése elől, tehát a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone elméletileg már augusztus 1-től nyújthat LTE vagy wimax szolgáltatást a 900, 1800 megahertzes frekvenciatartományban. Most csak a Telenornak van elég nagy blokkja, a riválisoknak frekvenciára kell pályázniuk.

Hétfőre megszületett az a kormányrendelet, amely az elavultabb GSM technológia által elfoglalt 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávban is engedélyezi a modern 3G, LTE és wimax adatátviteli technológiák használatát. Augusztus 1-től hatályos a rendelet, de szélessávú mobilinternet bevezetéséhez a szolgáltatóknak nagy egybefüggő frekvenciablokkra is szükségük lesz.

Egyedül a Telenor volt olyan előrelátó, hogy már a korábbi tendereken beszerzett egy hatalmas blokkot. Az 1800 MHz-es tartományban kétszer több frekvenciával rendelkezik, mint a riválisai, ráadásul akkora egybefüggő blokkja van, amelyen akár 100 megabites letöltési sebességet is tudna nyújtani. Persze csak akkor lesz százmegás mobilnet, amikor megjelennek az ilyen sebességet kezelő okostelefonok és tabletek, és az emberek is ki tudják fizetni a szolgáltatás árát.

A Telenor kedden azt nyilatkozta, hogy hazánkban elsőként teheti előrhetővé az LTE technológiát, mert a hálózata elegendő kapacitással rendelkezik, és régóta készülnek a bevezetésre. Ezt a célt szolgálja a jelenleg is zajló hálózatfejlesztési projekt, amely során többször is sikeresen tesztelték az LTE-t.

Harc a maradékért

A T-Mobile és a Vodafone is szerezhet még extra frekvenciákat, a kormány ugyanis 2011 második felében eladja a jelenleg nem használt frekvenciákat. Az árverést úgy szervezik meg, hogy a szabad 10,8 MHz-nyi blokkból 5 MHz-re bárki licitálhasson, tehát van esély egy negyedik szolgáltató megjelenésére is. Az elsősorban vállalati előfizetőkkel foglalkozó Btel jelezte, hogy szívesen beszállna negyedikként, és a cégnek már van némi tapasztalata mobiltávközlésben.

Ha senki sem lát jó üzletet abban, hogy négy jól ismert márkával versenyezzen a telített magyar távközlési piacon, akkor ezt az 5 MHz-et is eladják a jelenlegi három szolgáltatónak.

A kormány szabályozása az úgynevezett civil TETRA rendszerek bevezetését is támogatja. Ezt a távközlési szabványt elsősorban taxis hálózatok, szállítócégek, közműhálózatok, illetve gyárak használják belső üzemi kommunikációra.